weby pro nejsevernější čechy

Zemřel výtvarník a humorista Josef Poláček

V úterý 17. ledna 2017 ve věku nedožitých dvaadevadesáti let zemřel varnsdorfský výtvarník, humorista, básník, publicista a organizátor výtvarného života Varnsdorfu a okolí Josef Poláček (1925-2017).

Odešel činorodý grafik, člen České unie karikaturistů, která mu v roce 2012 za jeho přínos výtvarnému humoru udělila prestižní „Řád Bílé opice“, jímž se přiřadil k takovým jménům, jako jsou Neprakta, Jiránek, Barták, Slíva, Renčín. Kromě toho je také čestným občanem města Varnsdorfu a dvojnásobným nositelem čestného titulu „Doctor humoris causa“ (HUDr.) udělovaného „Salonní akademií kresleného humoru“. Josef Poláček byl mimo jiné spoluzakladetelem varnsdorfských výtvarných skupin KONTRAST a GRAM. V letech 1996-1997 byl předsedou klubu přátel výtvarného umění Kruhu přátel muzea Varnsdorf. Veřejného života se účastnil prakticky do poslední chvíle – naposledy při vernisáži výstavy kresleného humoru v galerii „V Podstávce“ v Jiřetíně pod Jedlovou v srpnu 2016. Při této příležitosti převzal další čestný titul – „LeGrand Tolštejnského panství“.

Vážený pane Josefe Poláčku, milý lékaři humorem, Váš optimismus a veselá povaha bude chybět nám všem, kdo jsme Vás měli tu čest znát osobně. Prostřednictvím Vašeho díla zůstanete ale s námi trvale.

Poslední rozloučení s Josefem Poláčkem se koná ve středu 25. ledna ve 13 hod. ve smuteční síni ve Varnsdorfu.

text: Milan Hrabal
foto: Ivo Šafus

Tagy