weby pro nejsevernější čechy

Zamilovaný Shakespeare v Liberci

Film Zamilovaný Shakespeare byl velmi úspěšný, vznikl v roce 1998 a bral hned sedm Oscarů! Nyní je script tohoto filmu k dispozici jako divadelní scénář a začíná dobývat světová, ale i tuzemská jeviště. Prvního českého, ehm tedy moravského, uvedení se dočkalo Brno, ještě letos se uvedení chystá v Praze Na Palmovce a v divadle Petra Bezruče v Ostravě. Druzí ale byli v Liberci. Premiéra se uskutečnila v pátek 27/1/2017.

Fiktivní příběh největšího dramatika Billa Shakespeara ho zastihuje ve chvíli tvůrčí krize, v okamžiku, kdy nasliboval hry, ale nemá je – prostě mu to nepíše a z tvůrčí krize ho vytáhne pomoc kolegy Christophera Marllowa a, samozřejmě, (nešťastná, ale naplněná) láska.

Samotná zápletka není složitá, ambice tvůrců (Marca Normana a Toma Stopparda) byla ale očividně vyšší. Chtěli ukázat i mašinerii, která byla kolem roku 1600 běžná při uvádění divadelních představení, naznačit, že komedianti byli hned v několika kleštích a že život herecký býval sice veselý, ale také dosti nejistý.

To s sebou ale nese jistá inscenační úskalí, neboť situace, při kterých si ve filmu lehce poradíte střihem nebo třeba detailním záběrem, musíte na divadle trošku ošálit, při tom ale udržet tempo hry, protože vyprávění musí zůstat svižné.

S tím vším si v Liberci poradili poměrně se ctí. Všechno vychází ze scény, která vytváří zdání klasického londýnského divadla, ale může být vším. Od hospody, přes taneční sál, ložnici i náměstí. Několik situací se potom odehraje na předscéně se zataženou oponou.

Ústřední pár Shakespeare/Viola z Lesseps (Jan Jedlinský/Eliška Jansová) hraje s vervou, přesto ale trošku každý sám za sebe. Na premiéře mi u nich chyběla vzájemná partnerská chemie, která by představení dodala větší vroucnost.

Martin Polách si užívá velká gesta jako bard Ned Allayn a Tomáš Impseil je správně buransky neomalený zchudlý šlechtic Wessex. Nejvíc jsem se ale těšil na každé vystoupení královny Alžběty I., kterou s opravdu velkým gustem odehrála Markéta Tallerová. A velkým překvapením byl i návrat k původní – herecké profesi současného tiskového mluvčího divadla Jakuba Kabeše. Hej! Máte tam v Liberci nevyužitý talent!

Dohromady je Zamilovaný Shakespeáre dobrá volba, která si jistě najde své diváky a častým hraním se představení stane spolehlivě pracujícím organismem a repertoárovou jistotou.

Skočte je někdy k F. X. Šaldovi zkontrolovat!