weby pro nejsevernější čechy

Jízdenku, prosím

Bývaly doby, kdy jízda vlakem byla svátek.

Bývaly doby, kdy města a místa, kolem kterých neprocházela železniční trať, stávala se bohem zapomenutým krajem a ustával v nich rozvoj. Bývaly doby, kdy se po dráze přesouvaly celé armády napříč Evropou. Bývaly doby, kdy jsem ze sídliště běhal na zastávku vlaku, protože jízdenka do Varů stála 2 koruny 10 haléřů, zatímco lístek v autobuse celých 6 korun!

Dnes je leccos jinak. Spousta tratí zanikla, ba snad by se dalo tvrdit, že byla řízeně zničena. Stejně tak mnoho spojení – vlaky leckde jezdí jinudy, než roky předtím, návaznosti jsou občas ubohé, obzvláště když se kraje mezi sebou nechtějí domluvit. Armády se Evropou zatím nehoní, a když, určitě nepojedou vlakem. A hlavně při porovnání výše jízdného dráhou a silniční dopravou by člověk mnohdy zaplakal. Tedy, pokud neví, že jsou i jiné možnosti, o kterých ale není úplně snadné se dozvědět.

Třeba Obecně prospěšná společnost České Švýcarsko věnovala v řadě svých projektů hodně času a úsilí tomu, aby zpropagovala jízdenku Labe-Elbe. Ta je, i přes ne nepodstatné loňské zvýšení ceny, stále výhodná hlavně pro možnost jejího bezproblémového užití za hranicemi. V sousedním libereckém kraji takhle funguje o dost levnější EuroNisa, dřívější LibNetka. Pokud ale nechcete za čáru, máte i jiné možnosti, byť najít informace a probít se k realizaci není úplně nejjednodušší. Ústecký kraj se totiž připojil k mnoha již existujícím integrovaným dopravním systémům a můžete pořídit Síťovou jednodenní jízdenku DÚK, která v rámci kraje funguje obdobně jako výše zmíněné, ovšem stojí bratru pouhopouhých 130 korun. Což třeba při srovnání s cenou Celodenní regionální jízdenky pro Ústecký kraj, kterou nabízí samotné České dráhy za 209 korun, je víc než zajímavé. Když si zjistíte kilometráže naše kraje – třeba od nás z Výběžku je to cca 160 kilometrů do Klášterce na Ohří a 160 zase zpátky. Navíc na onu síťovou jízdenku můžete přestupovat z vlaku na autobusy (ty zelené) a v několika městech využít i MHD.

Jenže všechno výhodné má samozřejmě i svá úskalí. Pokud se spolehnete na web Českých drah, o téhle jízdence se nedozvíte nic. Já tedy nedokázal najít ani zmínku. Pokud víte a chcete, u pokladny dlouhý rozhovor – a kam chcete jet? a nebylo by výhodnější si koupit zpáteční? a opravdu ji chcete? A ve vlaku? Ještě horší. Co chcete? Já to nemůžu najít… Myslíte celodenní za 209? Ne? Za 130? Jo ahaaa, vy chcete DéÚKáčko. To se ale nejmenuje Síťová jízdenka, víte? – Inu, schválně se podívejte na úvodní fotku, co se slečně na jízdence vytisklo…

Takže pokud chete náhodou jet, pak vězte, že nestačí vědět. Obrňte se řádnou dávkou trpělivosti, a teprve pak vyražte vlakem. Nebo někomu zuby.