weby pro nejsevernější čechy

Amundsen kontra Scott

V úterý 14. února 2017 odehrálo hradecké Divadlo Drak v Městském divadle ve Varnsdorfu dvakrát za sebou představení, určené 2. stupni základních škol a odpovídajícím ročníkům škol středních – Amundsen kontra Scott.

Mé druhé setkání s repertoárem tohoto divadla a opět maximální okouzlení. Jako kdyby se fantazie o Mélièsovi potkala s cimrmanovským dobytím severního pólu, kdyby to neznělo tak absurdně. Živá hudba a zpěv, mrazivý jak prostředí, v němž se většina děje odehrávala. Dokumentární části, čtené z dochovaných deníků. Zadní i přední projekce, stínové divadlo, multifunkční scéna. A hlavně příběh o touze a síle člověka a o jeho smrti.

To vše prokládáno prazvláštním humorem a až neskutečnými scénkami (plyšový medvěd ve stanu, housle pro zahrání hymny na pólu…). Och ano, když si dodatečně nastudujete historii, nebylo úplně všechno do detailu přesně tak, jako na jevišti, ale účinek viděného to nesnižuje. Ba možná spíš naopak, když mne to přinutilo podrobnosti dohledat, byť si rámcově něco pamatuji.

Nevím jak zapůsobilo představení na školáky, zda ho úplně pobrali, a jaký názor na ledový masakr měli učitelé. Ale já doufám, že tohle divadlo u nás uvidíme znovu a zas, protože to stojí za to.

Tagy