weby pro nejsevernější čechy

Balet Spící krasavice má zítra premieru v Šaldově divadle

Slavný příběh francouzského pohádkáře Charlese Perraulta o Auroře, která se píchne o trn a usne na sto let, zpracoval Petr Iljič Čajkovskij do baletního opusu v roce 1889. Režie, úpravy libreta a choreografie baletu se v libereckém Divadle F. X. Šaldy ujal Daniel Záboj, který se do Liberce vrací po pěti letech (pro DFXŠ připravil tituly Harald, hvězda se vrací! či Tančírnu nevyslovených přání).

Pohádkový příběh upravil pro potřeby komornějšího obsazení libereckého souboru a přesunul ho do prostředí filmových ateliérů režiséra Kinga a do sanatoria; a např. pohádkovou postavu zlé víly Carabossy interpretuje jako mstícího se nevlastního bratra Car-Bosse. „Každá pohádka reflektuje naše přání, naděje, náš strach, a proto je důležité se občas ponořit do říše fantazie. Nechal jsem se proto inspirovat jak klasickou pohádkou Charlese Perraulta, tak námětem bratří Grimmů. I přes moderní pojetí a jinou interpretaci se diváci mohou těšit na magické momenty a třpytivý balet,“ říká choreograf a režisér Daniel Záboj.
Vedení baletního souboru vyslechlo prosby diváků, a po dlouhých letech nastuduje inscenaci s živým orchestrem. Náročného hudebního partu se ujme orchestr DFXŠ, taktovky se chopí dirigent Václav Zahradník, který má bohaté zkušenosti z baletu Národního divadla v Praze.


V roli Aurory a Desira se představí Maria Gornalova a Alexey Yurakov.
Premiéra Spící krasavice se koná v pátek 24. února od 19.00 hodin v Šaldově divadle. Druhá premiéra se uskuteční v sobotu 4. března tamtéž.