weby pro nejsevernější čechy

Připomenutí 110 let od prvního kinematografického představení v Rumburku

V sobotu 4. března 2017 vítala početné publikum do tmy svítící tělocvična Základní školy v Tyršově ulici, která byla před 110 lety hostitelem prvního kinematografického představení v Rumburku.

Někdy stačí v podstatě „jednoduchý“ nápad, jen si povšimnout „maličkosti“, pokusit se připomenout téměř zapomenuté. Pak už se to veze – když jsou pohromadě ti správní lidé. Někdy se pak přihodí, že ona „maličkost“ se stane obrovskou sněhovou koulí, která svými rozměry překoná veškerá očekávání. Nestačily židle, nestačily návleky a přezvůky, a stále a stále přicházeli další zájemci o tenhle filmový podvečer, z široka daleka celého Výběžku.

Filmové plakáty, stará technika k natáčení i promítání, fonograf, panely s historií rumburských kin, místních podnikatelů v oboru, i zde vzniklých filmů. A především samotné projekce – od připomenutí, jak vlastně vypadaly první filmy či první animované pohádky, přes filmové týdeníky, které se o Rumburk otřely, až po dokumenty z významných rumburských událostí – ať už profi, nebo z amatérské tvorby. Proloženo několikero fotosériemi unikátních záběrů. A hlavně vše s perfektním výkladem. Aby toho nebylo málo, ještě malá oslava narozenin.

Kdo nepřišel, prohloupil. I když naděje je – pokud bude zájem, plánuje Spolek přátel Rumburku dokumenty ze soukromých sbírek prezentovat opakovaně. Takže stačí sledovat jeho informační kanály. Organizátorům nehynoucí díky a obdiv.

Tagy