weby pro nejsevernější čechy

Ivan Hajniš ve varnsdorfském Homegrown Clubu

Ve středu 22. března 2017 vystoupil ve Varnsdorfu legendární český rocker Ivan Hajniš, člen proslulé skupiny The Primitives Group, která v letech 1965-1969 hrála psychedelický rock a s níž mj. spolupracoval také básník Ivan „Magor“ Jirous.

Pamětníci dodnes vzpomínají na koncert ve varnsdorfském divadle (17. června 1968), při němž „Primitivové“ v kovových popelnících zapálili jakousi hořlavinu, jejíž mastný dým „vyudil“ celé divadlo. Divadelní popelníky si pak odvezli jako rekvizity a později je údajně využili ještě při koncertu v pražské Lucerně. (Zde -> možno shlédnout dokument, který dokonale přiblíží tehdejší atmosféru jejich koncertů. O zmíněném varnsdorfském vystoupení v tomto dokumentu hovoří Ivan Hajniš v čase -28:04 až -27:40).

V roce 1969 Hajniš emigroval do Švédska a do Čech se, byť jaksi jen částečně, vrátil až po listopadu 1989, aby zde obnovil svou uměleckou dráhu. Za tímto účelem založil pražskou kapelu The New Blues Band, s kterou účinkoval až do loňského roku. Vzhledem k dalším závazkům jeho spoluhráčů v jiných souborech se kapela rozpadla a Hajniš se rozhodl obnovit The Primitives Group. V loňském roce se to podařilo, skupina „vstala z mrtvých“ a brzy začala koncertovat. Letos však do Varnsdorfu vyrazil leader „Primitivů“ sám. Kapela má totiž nucenou pauzu kvůli zdravotním problémům bubeníka Josefa Havlíčka. Proto si Ivan Hajniš vymyslel sólový projekt – „Acoustic blues“.

Vystoupení v Homegrown Clubu

Jeho vystoupení v tamním Homegrown Clubu se sídlem v Pivnici u kostela mělo komorní, vpravdě klubový ráz. V první části večera hostitel a hlavní organizátor zdejší rockové scény Jaroslav Kouba promítl televizní dokument o začátcích Hajnišovy kariéry až do jeho emigrace v roce 1969. Následovalo devadesátiminutové živé vystoupení Ivana Hajniše, ve kterém představil v podstatě svůj repertoár, jak jej hrával cestujícím na trajektech plujících po Baltickém moři v době své emigrace v 70. a 80. letech. Za doprovodu kytary a foukací harmoniky publikum slyšelo převážně skladby světových velikánů bluesové hudby, přičemž obdivovalo zejména excelentní hru na foukací harmoniku. Hudbu doplňovalo autentické vyprávění zážitků z doby emigrace ve Švédsku. Vydařený program uzavřelo shlédnutí kvalitního videozáznamu loňského koncertu obnovených The Primitives Group v Karlových Varech.

Milan Hrabal

Pražská Lucerna

Foto: Jaroslav Kouba a archiv Ivana Hajniše

Tagy