weby pro nejsevernější čechy

Florbalisté postupují do Superligy!

Sen se stal skutečností a Česká Lípa si po pětiletém působení v první lize zahraje mezi tuzemskou klubovou elitou Tipsport Superligu. Definitivně o tom rozhodla sobotní výhra na Kladně 10:4, která stanovila konečný stav baráže na 3:1 pro severočeský tým.

Několik předchozích marných pokus o průnik do nejvyšší soutěže tým nezlomilo a jeho kostra zůstala pohromadě. Trenérka Lenka Bartošová sestavila dohromady velmi kompaktní mix hráčů, který se dokázal porvat i s nepřízní osudu a po nezvládnuté finálové série se Znojmem dokázal proti Kladnu vybojovat vytoužený postup.

Sobotní duel zvládli Českolipští výborně v koncovce. Ač tentokrát Kladno nepřehrávali, trestali každu jeho chybu. Na úvodní branku Kamila Bříšky dokázal zareagovat Přívara, ale ve zbytku třetiny Severočeši odskočili a ve vedení již zůstali do konce zápasu. Druhou trefu hostujícího týmu přidal opět Bříška, pak se prosadil Karel a krátce před koncem první části hry i Jakub Jirsa.

Ve druhé třetině hry se Česká Lípa soustředila výhradně na obranu svého náskoku. Jenže hned zkraje prostřední dvacetiminutovky snížil překvapivou ranou Cvrček a bylo jen o dva góly. Jiné šance ale končily na výborném Dvořákovi a hosté hrozili i z brejků. Své šance sice nevyužili Kněžour a Bříška, ale těsně před koncem druhé části hry vrátil rozdíl na tři branky po skvělé Jirsově přihrávce Jansa.

Třetí třetina nakonec přinesla velké drama, ač to zpočátku nevypadalo. Po chvilce hry se přesnou dorážkou Bříškovy střely do tyče prosadil Kněžour a na tribunách zaplněných českolipskými fanoušky bylo veselo. Další dobré možnosti ale pojištění náskoku již nepřineslo a Kanonýři začali mohutně dotahovat.

Necelých dvanáct minut před koncem skóroval Soukup a další branku přidalo Kladno poměrně rychle. Důrazný na brankovišti byl Michal Klápa a za další čtyři minuty dotáhl svůj tým již na rozdíl čtyř branek. Hostům se v tu chvíli nedařilo dostat se k míčku, většina střel Kladna však buď prošla pouze k Dvořákovi, nebo skončila na bloku.

Definitivní rozhodnutí pak padlo v čase 56:27. Po další ráně Kladna do českolipských bloků se zmocnil balonku Tichý a dokázal ho dopravit až do opuštěné branky soupeře. V tu chvíli bylo jasné, že Superliga Českou Lípu nemine. V euforickém závěru se pak ještě mezi střelce zapsali v dalším sledu Tichý, Legner a v posledních vteřinách zápasu zkompletoval hattrick Kamil Bříška.

Po závěrečných vteřinách nastala obrovská radost České Lípy, která si tak v příští sezoně může vychutnat superligové boje proti velkým esům českého florbalu Střešovicím, Vítkovicím či Chodovu.

Kanonýři Kladno – FBC PULLO TRADE Česká Lípa 4:10 (1:4, 1:1, 2:5)
Branky: 14. Přívara, 23. Cvrček, 49. Souku, 53. Klápa – 7., 16. a 60. Bříška, 17. Karel, 20. Jirsa, 40. Jansa, 43. Kněžour, 57. a 59. Tichý, 60. Legner.
Rozhodčí: Pangerl, Šedivý. Bez vyloučení. Střely na branku: 32:35. Diváci: 285.

Rozhovor se Štěpánem Slaným

S týmem, který ho vychoval pro velký florbal, postoupil po velkém úsilí do Superligy. V roli hrajícího manažera prožil velmi dlouhou sezonu se sladkou tečkou. Štěpán Slaný sice zažil i několik účastí na světovém šampionátu a s Mladou Boleslaví patřil ke špičce nejvyšší soutěže, postup s Českou Lípou ale řadí nejvýše. „Je to můj největší sportovní úspěch,“ prozradil v rozhovoru.

Máte po postupu do Superligy, jaké jsou pocity po několika dnech?
Máme po náročných oslavách, takže bylo trochu hůře. Každopádně stále platí, že jsme dosáhli po dlouhé době k vytouženému cíli a všichni si toho v našem klubu velmi vážíme.

Je to úleva, že se po tolika nepovedených pokusech povedlo postoupit?
Velká. Naše neúspěšné sezony už začínaly nabourávat naší psychiku a motivaci. Věřím, že postupujeme ve správný čas. Klub se zase za pár let posunul někam dále a našemu vedení klubu to zapadá lépe do komplexních plánů.

Co podle Tebe bylo po celou sezonu klíčové?
Těch faktorů tam bylo asi více. Nové posily, nové tváře v áčku a na vše dohlížela nová trenérka. To mělo velký vliv. Ačkoliv start sezóny byl velmi kostrbatý, všechno si to v průběhu sezóny dobře sedlo a dotáhli jsme to až do Superligy, v což mnoho lidí nevěřilo.

Zmínil jsi novou trenérku Lenku Bartošovou? Nebylo těžké ji přemluvit do působení v České Lípě?
Na začátku ano. Moc možností jsme neměli a Lenka pro nás byla hlavní kandidát. Nejprve to odmítla, ale poté jsme se nakonec přece jenom domluvili. Přiznám se, že jsem musel jsem trochu slibovat, když se podívám jak vypadal náš první zápas v sezoně. Bylo to těžké pro obě strany. Nyní je vyjednávací pozice zcela jiná. Vlastně ani nevyjednáváme, není o čem.

Změní se něco v chodu klubu po postupu do Superligy?
Moc toho měnit nechceme. Určitě musíme trochu stabilizovat kádr, baráž jsme dohrávali na čtrnáct hráčů a s Milanem Tichý i Radkem Gwuźdźem v sestavě. Takže určitě se musí před startem přípravy trochu rozšířit celý tým. Dostanou příležitost i mladé naděje jako je Honza Spilka a Vojta Matějíček.

Co konkrétně bylo v tomto play-off jiné oproti předchozím rokům?
Rozšíření nejvyšší soutěže bylo velkou motivací. Play-off nám zcela skvěle nevyšlo, trápili jsme se se Startem, finále se Znojmem bylo nepovedené úplně a trochu jsme se probudili až v baráži. Zde jsme ukázali větší chuť a série nebyla ani tak o florbale, ale především psychice. Ta byla na naší straně.

V Superlize vás však čeká úplně něco jiného. Přemýšlel jsi alespoň v koutku duše už o posilách, které budou muset přijít, abyste hráli důstojnou roli?
Něco v hlavě mám. Je to zvláštní situace- Hraješ play-off, nevíš jak dopadne. a zároveň musíš přemýšlet co by kdyby. To je nevýhoda hrajícího manažera. Nechceme to přehánět, odstrašující příklad si bereme z Kladna. Zde vybojoval ligu zcela jiný tým, než ji v následné sezoně hrál. Tohle nefunguje. Jsme českolipští patrioti, fanoušci chtějí chodit hlavně na českolipské hráče. Je to křehká hrana, kterou nepřekročíme.

Bylo velkou zodpovědností postoupit i kvůli fanouškům, kteří vás po celé play-off vytrvale podporovali a jezdili i do Znojma?
Tohle bylo hodně ošemetné. Několikrát v historii jsme se ocitli před klíčovým zápasem, připravili jsme skvělý výjezd pro fanoušky a na konci z toho byla porážka. Tohle byla moje největší sobotní obava, že to opět nevyjde a společně si to nevychutnáme. Všechno je jednou poprvé a tohle stálo za to!

Jak je tým pro Superligu zajištěn z hlediska infrastruktury a ekonomické vybavenosti?
To je věc dalších dnů. Intenzivně se na tom pracuje. Věříme, že jsme nyní v takové pozici, abychom podepsali nějaké nové partnery a celý florbalový projekt posuneme opět o něco dále. Velkým problémem nyní bude sportovní hala, zázemí pro diváky a kapacita. Technické náležitosti nejsou na takové úrovni, jakou Superliga žádá

Ve florbale jsi zažil už ledacos včetně startu na mistrovství světa. Kam řadíš postup se „svou“ Českou Lípou?
Je to můj největší sportovní úspěch. Mám za sebou tři světové šampionáty, dvanáct let v extralize, nějaké medaile, ale návrat do Lípy a postup do nejvyšší soutěže je pro mě největším okamžikem mé kariéry.

Klub v příštím roce oslaví patnáct let své existence. Jaký moment, případně momenty, bys vypíchl?
Těch momentů je mnoho. Zmíním rok 1998 a první zápasy za Líný FŠI a derby s Radiáky. Pak také rok 2005, kdy jsem aktivně vstoupil do klubu, začal přebírat práci od Davida Macha a postupně jsem začal zhmotňovat svojí vizi v České Lípě. Již v roce 2005 byla někde na konci Superliga. V České Lípě se postavila sportovní hala, odehrálo se zde veleúspěšné Euro Floorball Tour, do České Lípy se jezdí na velké turnaje a z našeho klubu se stal sportovní lídr celého okresu. Je krásné, že 20. výročí bude superligové.

Jak těžké bude po úspěchu vystřízlivět, zůstat na zemi a připravit se na nejvyšší soutěž?
Klíčová věc. Čeká nás hrozně těžká sezona, ve které bude pravděpodobně více porážek, než vítězství. Bude to jiné pro hráče i fanoušky, musíme být pokorní a sezónu si užít s tím, že záchrana soutěže je náš první cíl.