weby pro nejsevernější čechy

220. VÝROČÍ VÍSECKÉ RYCHTY V KRAVAŘÍCH a výstava BYLINKY NA RYCHTĚ aneb NENÍ BYLINA ABY NA NĚCO NEBYLA

První červnovou sobotu, tj. 3. 6. 2017, proběhly oslavy 220. výročí Vísecké rychty v Kravařích, kterou si nechal postavit v roce 1797 zdejší rychtář Václav Kern.

Oslavy rychty se konaly od 10.00 do 16.00 hodin. Program dne byl určen pro milovníky historie, ale i rodinám s dětmi. Dopoledne, od 10:00 do 11:00 hodin, vystoupila bluegrassová skupina Red Leaf z Úštěku, která hraje a zpívá skladby z vlastní tvorby. Skupina se pohybuje na rozhraní tradičního a moderního bluegrassu. Od 11:00 hodin se představil folklorní soubor Horačky z Českého Dubu, zazpíval lidové písně a předvedl lidové tance. Odpoledne od 13:00 hodin uvedlo pro děti Divadlo rolnička pohádku pod názvem „Když jsem já sloužil“. Od 14:00 hodin vystoupila již podruhé skupina Red Leaf. Kromě bohatého programu nechyběly ani řemeslné výrobky, dílničky pro děti a také spousta dobrot, jako například klobásky, halušky, langoše nebo domácí kremrole a samozřejmě i něco na žízeň.

V rámci oslav byla v objektu rychty vystavena čerstvě zrestaurovaná malovaná dvoudveřová skříň z roku 1796. Jedná se o nejstarší dochovanou skříň v muzejním depozitáři. Tato skříň bude součástí výstavy Malovaný nábytek. Dále byla pro návštěvníky připravena nově doplněná stálá expozice „Praní prádla“, nacházející se ve chlévě rychty.

V tento den se otevřela i další výstava – Bylinky na rychtě aneb není bylina, aby na něco nebyla – bylinky jako lék, koření i potravina. Výstava bude v průběhu roku aktualizována a doplňována.

Víseckou rychtu v Kravařích si nechal postavit v roce 1797 zdejší rychtář Václav Kern. Objekt byl trvale obýván až do roku 1945, kdy připadl místnímu JZD, které jej využívalo jako vepřín a posléze jako ovčín a skladiště suti a stavebního materiálu. Postupem času objekt chátral. V 70. letech 20. století postupně začíná rekonstrukce celého objektu, která trvala až do první poloviny 80. let 20. století. Vísecká rychta byla poprvé pro veřejnost otevřena 5. dubna 1986.

Bc. Marek Hofman

Vedoucí pobočky Vísecká rychta

„BYLINKY NA RYCHTĚ aneb NENÍ BYLINA ABY NA NĚCO NEBYLA“

Výstava doplňuje interiér nejstaršího roubeného stavení u nás a nese podtitul „Bylinky jako lék, koření i zdravá potravina“. Tematicky navazuje na představení a prezentaci zvyků a tradic svatojánské noci, která proběhlo na Vísecké rychtě v loňském roce. Najdete zde recepty netradičních pokrmů, nápady i rady, jak využít bylinky z přírodní lékárny pro běžnou denní potřebu, zajímavé fotografie i ukázky zpracování a konzervace bylin. Výstava potrvá do konce října a během roku bude aktuálně doplňována o ukázky zpracování dalších bylin, které budou postupně v přírodě vykvétat a zrát.

Ing. Marta Knauerová

Vedoucí přírodovědného oddělení Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě

Nám. Osvobození 297/1, 470 01 Česká Lípa

Tel.: 487 824 145, 702 000 096

www.muzeumcl.cz

Tagy