weby pro nejsevernější čechy

Výstava Dominika Mareše V TICHOSTI v ambitu Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě

Přijměte prosím pozvání na novou výstavu v ambitu Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě.

1. 6. 2017 v 17.00 proběhla vernisáž výstavu Dominika Mareše nazvané V TICHOSTI. Autorova díla v duchu strukturální abstrakce, jsou součástí soukromých sbírek ve více než dvaceti zemích světa. Jeho obrazy byly k vidění na čtyřech desítkách samostatných výstav v Čechách i zahraničí. Výstava nabízí návštěvníkům průřez téměř 30 lety autorovi tvorby. Výrazné struktury, barevné kombinace reflektují dědictví výtvarného umění, které zprostředkovává divákovi hluboce prožité osobní sdělení. O to silnější je tento prožitek „v tichosti“ jedinečných prostor Ambitu kláštera v České Lípě.

Dominik Mareš se narodil v Ostravě v roce 1972. V sedmnácti letech, během studia na gymnáziu se začal věnovat malbě. První velká výstava v Domě umění v Opavě v roce 1992 sklidila úspěch a otevřela Dominikovi nové příležitosti tvorby. Dokončil fakultu ekonomie, ale vzápětí se přestěhoval do Prahy, kde se představil výstavou v Galerii U Řečických. Do širšího povědomí se Dominik Mareš zapsal samostatnou výstavou v Národním technickém muzeu v roce 1997, která zahrnovala více než devadesát umělcových děl.

Následující období malířovy tvorby ovlivnilo cestování. Dalo by se říct, že tak jako francouzští impresionisté odjížděli na jih, aby se jim vyčistila paleta, odjel Dominik Mareš do východní Asie, kde jeho práce nabrala nový směr. Ozvěny asijských cest se v průběhu let objevují v Marešových obrazech ve stále nových podobách.

Bezprostředně po návratu začíná na obrazech dominovat červená barva, nejprve statická, doplněna černými liniemi připomíná klid a odevzdanost věčnému koloběhu života. Později se červená začíná dramaticky pohybovat, výbušná atmosféra obrazů z cyklu Fire evokuje střet civilizačního rozvoje s přírodní harmonií.

V období nazvaném Cities na sebe Mareš nechává působit velkoměsto, jeho roztříštěnost pohybu nebo naopak soulad tvarů. Červená barva už jen místy pulsuje. Nově se objevuje zlatá, plně rozvinutá v obrazech z cyklu Golden Samples. Zlatá barva připomíná laskavé odlesky slunce na střechách a oknech nebo naopak nejrozžhavenější část plamene.

Velkou poctou pro Dominika Mareše byla i žádost americké produkce filmu Wanted na zapůjčení tří pláten pro interiér scén, v nichž vystupuje herečka Angelina Jolie a herec Morgan Freeman.

Po mnoha letech působení v ateliérech na Praze 1 se Mareš přesunul do pražské Pragovky, kde vzniká zajímavý kulturní prostor v místech bývalé legendární továrny. Toto místo silně ovlivnilo jeho tvorbu a výstava „Od ambice ke smyslu“ se tak uskutečnila právě zde na jaře letošního roku v Pragovka Gallery, kde vystavoval jako první autor. Poslední díla jsou inspirována přírodou, láskou a nechybí také návrat k rodné Ostravě.

Dovolujeme si Vás pozvat na výstavu obrazů Dominika Mareše, autora uměleckých děl v duchu strukturální abstrakce, které jsou součástí soukromých sbírek ve více než dvaceti zemích světa. Jeho obrazy byly k vidění na čtyřech desítkách samostatných výstav v Čechách i zahraničí. Výstava nabídne návštěvníkům průřez téměř 30 lety autorovi tvorby. Výrazné struktury, barevné kombinace reflektují dědictví výtvarného umění, které zprostředkovává divákovi hluboce prožité osobní sdělení. O to silnější je tento prožitek „v tichosti“ jedinečných prostor Ambitu kláštera v České Lípě.

Autor textu:

Tereza Kolářová

Kurátor výstavy:

Jana Jermanová Jakubská

vedoucí oddělení výstav, výchovy, propagace a galerie

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě

Nám. Osvobození 297, 470 34 Č. L.

Tel.: 487 824 145

www.muzeumcl.cz

Tagy