weby pro nejsevernější čechy

S Pohádkou do minulosti…

…přesně tak jsme si připadali dne 7. 6. 2017, když plný autobus nadšených žáků 8. A ZŠ náměstí Varnsdorf a seniorů z varnsdorfské Pohádky zastavil na náměstíčku obce Zubrnice.

Toho dne si totiž ŠCK Pohádka pro své „zákazníky“ opět připravila zajímavou a poučnou exkurzi. A kam jinam za lidovými tradicemi, které jsou tématem úspěšného projektu Společně cestou necestou 2, než do nejmladšího skanzenu v Čechách.

A musíme říci, že naše výprava do minulosti byla velice zdařilá. Nejenom očima jsme mohli obdivovat malebnost této historické obce, ale na vlastní kůži si někteří z nás ozkoušeli, jak to kdysi dávno na malé obci chodilo. Nejdříve jsme prozkoumali několik venkovských usedlostí, doslova jsme mlátili prázdnou slámu, točili žentourem, mohli jsme si zahrát na Popelku a roztřídit čočku a hrách (holoubci bohužel nikde v dohledu, aby nám trošku pomohli), navštívili jsme také místní kostelíček a krámek jako vystřižený ze seriálu Bylo nás pět.

Samozřejmě jsme nemohli odolat a zavítali jsme i do staré národní školy. Mnozí z nás ještě pamatují malované výukové plakáty, které kdysi zdobily chodby a učebny našich škol, a také lavice, do kterých jsme všichni zasedli. Co by čert nechtěl, najednou se ozval zvonek a do třídy napochodovala paní učitelka. No, krasopis by nám už moc nešel, i oslí lavice byla plně obsazená, a dokonce došlo i na klečení na hrachu! Prostě dříve se muselo ve škole poslouchat!

Návštěvou Zubrnic ovšem naše výprava nekončila. Autobus nás zavezl ještě dál do minulosti, na zámek Velké Březno. Krásné zahrady, které obklopují jeden z nejmenších zámků České republiky, byly opravdu kouzelné. A co teprve samotný interiér. Neustále jsme žasli, kde se berou všechny ty místnosti, když se zámek z venku jeví tak maličký. A to vybavení! Krásný porcelán, který by i anglická královna mohla závidět, nábytek dovezený na zakázku až z Orientu, 3000 knih a mnohé další – prostě nezapomenutelný zážitek.

Bohužel jsme se ale nakonec museli vrátit zpět do přítomnosti. Avšak nebojte, my se do minulosti ještě jednou vrátíme. Na začátku příštího školního roku nás čeká ještě jedna cestopisná beseda zaměřená na český lidový folklor. Kam to přesně bude, to ještě nevíme, ale jedno víme jistě, že to bude zase stát za to!

Jana Skořepová, koordinátorka projektu

Mnohem víc fotografií v galerii ZŠ náměstí zde ->

Tagy