weby pro nejsevernější čechy

VÁLKA A REVOLUCE – Sociální otázky 20. století

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě otevřelo 28. června 2017 v 16.30 hodin v síni Josefa Maštálka novou výstavu pod názvem „Válka a revoluce“, která je zařazena do cyklu Muzeum a Velká válka.

Výstava je uspořádána v roce stého výročí ruských revolucí, které významným způsobem zamíchaly sociálním a politickým obrazem Evropy. Přinesly řadu politických zvratů a vynesly na povrch mocenské ambice vládců i mnohá utrpení prostých lidí.

Tato látka se obtížně sděluje výstavním způsobem, a proto jsme připravili obrazovou mozaiku o krutosti války a osvobozenecké touze. Patří sem kontrasty bídy i životní radosti, naděje a zklamání. Chceme naznačit i odvahu jít vpřed i klamné záblesky bolševických iluzí. Vedle toho se chceme zastavit u podoby tehdejšího života po první světové válce a hledání lidského štěstí.

Tyto podněty nacházíme v dobových obrázcích z muzejních sbírek a hledáme odpovědi na otázky, co lidi pozvedalo a co je trápilo.

Ladislav Smejkal

historik novodobých dějin Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě, příspěvkové organizace Libereckého kraje

Tato výstava je zařazena do projektu MUZEA A VELKÁ VÁLKA. Asociace muzeí a galerií České republiky vyhlásila v roce 2014 mediální kampaň s názvem „Muzea a 20. století“ – Muzea a Velká válka, která bude probíhat až do roku 2018 a vyvrcholí oslavami 100. výročí konce první světové války a vzniku samostatného československého státu. V letech 2014–2018 si budeme postupně připomínat události stého výročí I. světové války, jedné z nejvýznamnějších a zároveň nejtragičtějších událostí novodobých světových dějin. Po této válce „už nikdy nebyl svět jako dříve“.

Jana Jermanová Jakubská

vedoucí oddělení výstav, výchovy, propagace a galerie

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě

Nám. Osvobození 297, 470 34 Č. L.

Tel.: 487 824 145

www.muzeumcl.cz

Tagy