weby pro nejsevernější čechy

Nejstarší triatlon na severu Čech startuje již v sobotu v Kytlici

Letošní 31. ročník se koná v sobotu 12. srpna 2017 a jeho dějištěm je tradičně areál hřiště a koupaliště v Kytlicích.

Registraci na závod za zvýhodněné startovné využila více jak sedmdesátka jednotlivců a třicítka družstev. Do naplnění kapacity závodu 150 účastníků tak zbývá pouze necelých 50 míst. Z tohoto důvodu pořadatelé ponechají otevřené internetové registrace za plné startovné až do pátečního rána a zároveň doporučují závodníkům, aby se v sobotu na registraci a vyzvednutí startovních čísel dostavili včas a s dostatečným předstihem, nejdéle do 10 hodin. Přihlašování k závodu bude možné ještě v sobotu do limitu 150 závodníků.

Závodníci absolvují půl kilometru plavání v osvěžující vodě místního rybníku, která je letos po horkých dnech jedna z nejteplejších a měří okolo 20 stupňů. Po plavání následuje horské kolo, jehož trasa byla letos z důvodu opravy lesních komunikací po dohodě s Lesy ČR upravena a měří 22 km. Cyklistická trať se vlní po silničkách a lesních cestách Lužických hor. Na konec přichází na řadu běh, který je právem považován za třešničku a nejtěžší část triatlonu. Běžecký okruh měří 7 km přes kopce, lesy a pastviny. Tři disciplíny plavání – kolo – běh lze absolvovat jednotlivě nebo ve štafetě.

Prezentace a příjem přihlášek proběhne na kytlickém hřišti od 8:30 do 10 hodin. Start závodu je rozdělen do dvou vln: v 11:00 odstartují muži a veteráni a v 11:20 se na trať vydají ženy, dorost a družstva. První závodník bude v cíli očekáván kolem 12:20. Vítěze čekají zajímavé ceny od sponzorů závodu a nebude chybět ani tradiční losování tomboly. Ve spolupráci s obcí Kytlice, která akci finančně podpořila, bude v rámci závodu vyhlášena speciální kategorie pro Kytličáky, tzn. pro obyvatele a chalupáře z Kytlice, Falknova a Mlýnů. Triatlon pořádá oddíl běžeckého lyžování Ski Polevsko ve spolupráci s obcí Kytlice, Sborem dobrovolných hasičů Kytlice a TJ Kytlice.

Historie triatlonu v Kytlici se začala psát v osmdesátých letech minulého století, kdy se členové běžkařského oddílu z Polevska rozhodli uspořádat triatlon na krátké trati. Na začátku to byl nápad z hecu, to se psal rok 1986. Od té doby se Kytlický minitriatlon koná nepřetržitě vždy druhou sobotu v srpnu a je tak nejstarším triatlonem na severu Čech. Závodníky zavede do krásných koutů Lužických do malebné Kytlice. Po celou dobu si triatlon drží pověst akce s přátelskou rodinnou atmosférou určené pro všechny výkonnostní kategorie. Vedle jednotlivců se na start mohou postavit i velmi oblíbené družstva.

V obci se v sobotu 12. 8. 2017 koná kromě triatlonu také bleší trh a Kytlické klikobraní v Domově pro osoby se zdravotním postižením. Proto prosíme všechny účastníky, aby dbali dopravního značení, pokynů pořadatelů a parkovali jen na vyhrazených místech. Více informací k triatlonu najdou zájemci na www.skipolevsko.cz.

Jan Šmíd, SKI Polevsko

Tagy