weby pro nejsevernější čechy

Opravdu trapné Padesátky

Po prázdninách věnovaných reprízám repríz reprízovaných pořadů nasadila Česká televize novinku, sitcom Ireny Obermanové Trapný padesátky. Po prvním díle můžeme s klidem konstatovat, že název je přesný a pro příště si můžeme pondělní večer (tedy jedenáct večerů) rezervovat pro nějakou jinou aktivitu.
Tvůrci vymodelovali tři prototypy žen po padesátce (ženu domácí, ženu šílenou a ženu běhnu) a nyní budou pravděpodobně konfrontovat jejich pohled na svět v různých situacích. V prvním díle jsme viděli to, jak se vyrovnávají s nevěrným manželem jedné, který zahýbá s druhou. Finále téhle epizody spočívá v tom, že se všechny tři ženy usalaší ve vaně (tady dokonce uměleckém artefaktu!) a hledí optimisticky vstříc radostnějším zítřkům, které budou trávit ve vzájemné kooperaci.
Problém Padesátek není to, že vyprávějí banální historku – dovedu si představit, že ji někdo vypráví v restauraci a posluchači se válejí pod stolem a že nakonec přijde i závěrečné naučení – jenomže tady režisér Michal Vajdička sleduje příběh toporně a všechny vtipy, které tu snad někde jsou, zabije. Popisností, špatným načasováním, malou (žádnou) invencí.
V téhle situace je potom snaha zejména všech tří hlavních hereček (Mihulová, Tomicová, Melíšková) marná. Třeba budou mít, až se budou točit Moudré šedesátky, větší štěstí.

(fotka Česká televize)