weby pro nejsevernější čechy

Turisté o prázdninách 2017 vyhledávali Loretu Rumburk

Výbornou sezónu letos prožívá Loreta Rumburk. Jen za červenec a srpen ji navštívilo 4 820 osob, o 25 % více než v loňském roce.

Poprvé za posledních jedenáct let se návštěvnost kulturní památky po oba prázdninové měsíce přehoupla přes dva tisíce osob. Z celkového počtu příchozích tvořili 25 % cizinci. Nejčastěji přijeli z Německa, o něco více než v jiných letech z Polska. Čísla jsou o to důležitější, že Loreta je církevní památkou a na svůj provoz, údržbu a propagaci si musí sama vydělat. Osvědčilo se rozšíření otevírací doby i na neděli, za rok by se v něm mělo pokračovat. Své návštěvníky si našly např. večerní prohlídky při svíčkách, prohlídky pro děti i hra se šiframi. Od 4. 9. 2017 je Loreta přístupná od úterý do soboty mezi 10.00 až 17.00 h.

Konec prázdnin v Loretě Rumburk přinesl ještě jeden rekord – překonání desetitisícové návštěvnosti na přelomu srpna a září. Loni přišel desetitisícový návštěvník v říjnu, v roce 2015 v září během Loretánských slavností. Návštěvníkem číslo 10 000 se pro letošní rok stala Jarmila Koubová z Litoměřic. Spolu se svou kamarádkou Evou Dvořákovou z Třebívlic trávila volné dny na severu Čech a navštěvovala zdejší památky. Z Lorety si jako dárek odnesla celoroční volnou vstupenku a propagační brožury.

V nejbližších dnech se v Loretě Rumburk připravuje komentovaná vycházka po stopách rumburských znaků. Uskuteční se ve čtvrtek 7. 9. 2017 od 17.00 h. V sobotu 16. 9. 2017 se pak kulturní památka jako jediná v Českém Švýcarsku připojuje ke Dnům evropského dědictví. Ve stejný den proběhnou XXI. Loretánské slavnosti. Celodenní hudební a divadelní slavnosti pořádané jako regionální zážitek Českosaského Švýcarska nabídnou prožitek jednoho dne v době baroka.

Mgr. Klára Mágrová

projektová manažerka

Římskokatolická farnost – děkanství Rumburk

Náměstí Dobrovského 379/11, 408 01 Rumburk

mobil: +420 724 072 525

e-mail: loreta.rumburk@seznam.cz

www.facebook.com/loretarumburk

www.loretarumburk.cz

www.poutni-mista-sluknovsko.cz

Tagy