weby pro nejsevernější čechy

Skrz naskrz Jižní Amerikou

Zámek Horní Libchava zve na další putování. Tentokrát však ne pohádkové, ale cestovatelské.

V kulturním sále Ogoh budou k poslechu dvě přednášky. Petr Polakovič bude povídat o rodákovi z Horní Libchavy Franzovi Scheinerovi, který byl generálním konzulem Rakouska v Riu de Janeiru v letech 1828 – 1842.

V dobách vzniku Brazilského císařství jeden z nejvlivnějších mužů Ria de Janeira půjčoval peníze i císařskému páru Leopoldině a Pedrovi I.,“ říká o rodákovi Polakovič. O spjatosti malé vesnice na Českolipsku s historií Brazílie si návštěvníci mohou poslechnout od 14:30 hodin.

Přednáška majitele zámku Oldřicha Kiliána pak zájemce provede dobrodružstvím při putování Jižní Amerikou. Dozví se, jak musel utéct z Bolivijského vězení nebo jak ho přepadl dětský gang.

V Jižní Americe jsem prožil asi třicet měsíců, projel všechny jihoamerické státy včetně Velikonočního ostrova a Galapágských ostrovů, koupal se v nejvýše položeném jezeru Titicaca v Andách. Kromě radostí jsem zažil i strasti. Víte, jaké to je, když vás přepadnou s noži v ruce v poušti a zůstanete tam pouze v trenýrkách?“ zve na svou přednášku Kilián. To, a mnohem víc, se návštěvníci dozvědí od 16.30 hodin. Přednášku budou doplňovat i vlastní Kiliánovy
fotografie z výprav.

Od jedné hodiny také na zámku budou historicko-etnografické prohlídky. Vstupné je jednotné 70 korun a v ceně vstupenky je zahrnuta káva a čaj. Akce se koná za každého počasí.

Zdena Dařílková

zástupkyně majitele zámku Horní Libchava

darilkova.zdena@seznam.cz

tel.: 724 279 517

Tagy