weby pro nejsevernější čechy

Festival demokracie v Liberci

Festival demokracie – Krajská vědecká knihovna v Liberci se připojila do programu promítáním dokumentu Škádlení Goliáše.


V pátek 6. 10. budeme od 17 hodin promítat celovečerní dokument Škádlení Goliáše. Nejoblíbenější snímek letošního ročníku festivalu Jeden svět pojednává o egyptském chirurgovi, který se stal mediální hvězdou v celém arabském světě, když začal uvádět satirickou talk show. Nakonec jeho talk show zrušili a on byl nucen emigrovat do USA.

Egypťan Básim Júsif patří k těm, jimž události arabského jara zásadně zasáhly do života. Radikálně změnil povolání: z chirurga se stal moderátorem vlastní satirické talkshow, čímž si splnil svůj sen. Časosběrný dokument zachycuje Básimovu cestu od prvních pokusů vysílaných na YouTube až po úspěšnou a plně profesionální show, jejíž jednotlivé epizody v arabském světě sledovalo průměrně až 30 milionů televizních diváků. Po stupňovaných hrozbách, a to i z politických řad, však pořad končí a egyptský showman odchází do exilu. Příběh Júsifova nebojácného pořadu odráží politické turbulence v Egyptě po pádu prezidenta Mubáraka a prozatím marné usilování tamní společnosti o skutečnou svobodu.
Dokument uvádíme v rámci Festivalu demokracie, který je doprovodným programem konference Forum 2000. Festival demokracie je oslavou občanské aktivity jako základního kamene svobodné společnosti, nabízí účastníkům možnost představit aktivity občanské společnosti a nahlédnout na otázky, kterými se konference zabývá z dalších úhlů. Více o Festivalu demokracie.