weby pro nejsevernější čechy

V Rumburku se dokončila obnova kovaného kříže z 18. století

Bylo dokončeno restaurování kovaného kříže v Rumburku, jedné z nejstarších drobných sakrálních památek na území města. Obnovu realizoval Spolek přátel Rumburk za přispění Nadace Občanského fóra a Města Rumburk. Vlastníkem kříže je Město Rumburk. Kříž se požehnal 27. 10. 2017.

Požehnání restaurované drobné sakrální památky završilo záchranu ručně kovaného kříže z Rumburku. Obnovu dvě stě dvacet let staré památky v místní části Dolní Křečany zajistil Spolek přátel Rumburku. Záchranu kříže podpořila Nadace Občanského fóra a vlastník památky, Město Rumburk. Kříž se restauroval od června do září 2017. V pátek 27. 10. 2017 se u památky sešli členové Spolku přátel Rumburk a rumburský místostarosta Alois Kittl. Kříž požehnal děkan P. Jozef Kujan SDB, děkan Římskokatolické farnosti – děkanství Rumburk.

Pískovcový sokl s pozůstatkem ručně kovaného kříže ve Šluknovské ulici v Dolních Křečanech byl do letošního roku v havarijním stavu. Z ručně kovaného kříže se dochoval pouze svislý prut, plechové siluety zmizely. „Kříž není prohlášen za kulturní památku, ale vzhledem ke stáří a cennosti objektu se k němu přistupovalo jako k památce. Kamenné části restauroval Jan Brabec z Prahy, kovářské práce provedl Ondřej Podešva z Brandýsa nad Labem a malířské práce Jáchym Krejča z Prahy,“ uvedl Filip Mágr ze Spolku přátel Rumburku. „Během restaurování kamenného soklu došlo k obnově poškozené hlavice soklu, vykování chybějících částí kříže a ošetření pozůstatků kovaného kříže. Kříž se osadil siluetou Ježíše, tabulkou INRI a vodorovným břevnem. Jeho existenci doložila jedna z mála známých dobových fotografií. Součástí vodorovného břevna byly i dvě siluety. Protože není k dispozici jejich popis, ani dobové zobrazení, tyto postavy se na kříž prozatím neumístily,“ doplnil F. Mágr. Kamenná část kříže během restaurování prozradila, že byla kdysi opakovaně natřena. Hlavice byla nabarvena červeně. Na soklu se našly pozůstatky červené, zelené, bílé a šedé barvy.

Na obnově prostranství kolem restaurovaného kříže se podíleli členové a příznivci Spolku přátel Rumburku. U památky proběhly 25. 3. a 14. 10. 2017 dvě brigády. Došlo při nich k odstranění náletů, úpravě terénu, hledání kovových částí kříže a položení přístupových kamenných stupňů. Město Rumburk zajistilo odfrézování pařezů po dvou lípách malolistých z 18. století, které se pokácely roku 2015.

O historii kříže na Šluknovské ulici v Rumburku se toho ví málo. Kříž pořídila patrně osoba s iniciálami A. G. Podle nápisu na soklu pochází drobná sakrální památka z roku 1797. Jedná se o jeden z ručně kovaných křížů na území Rumburku. Svým stářím patří mezi nejstarší. Před rokem 1945 poblíž stával hostinec Zur Nordbahn. Na území Rumburku a někdejších samostatných obcí Horní Jindřichov a Dolní Křečany se dochovalo téměř pět desítek křížků.

Mgr. Klára Mágrová

Spolek přátel Rumburku, Fio banka č.ú. 2400525390/2010

723 95 95 16

spolekpratelrumburku@seznam.cz

https://www.facebook.com/spolekpratelrumburku

Tagy