weby pro nejsevernější čechy

O Slovácku

Naposledy ve velkém stylu…

…do domoviny Učitele národů a prezidenta Osvoboditele.

Dne 1. 11. 2017 si žáci 9. A ZŠ náměstí Varnsdorf v rámci projektu Společně cestou necestou 2 opět připravili cestopisnou besedu z cyklu Jak se žije u sousedů. Dlouho si „zaměstnanci“ ŠCK Pohádka lámali hlavu, jaký český kraj představit věrným posluchačům z varnsdorfské Pohádky tentokráte. Jelikož se jednalo o poslední setkání, bylo jejich rozhodování o to těžší.

A pak nadešel den D. Návštěvníci si ještě před samotným začátkem besedy mohli prostřednictvím kvízů ověřit své znalosti o regionu Slovácko. Rozuměli by místním? Věděli by, jak se nazývají jednotlivé části krojů? Pokud ne, nevadilo by. Od toho naše besedy jsou – zajímavou formou připomenout zapomenuté znalosti, prohloubit je a dozvědět se něco nového.

Jelikož s písničkou se jde vždy lépe, tak naši besedu odstartovaly hned písničky dvě! Školní Sboreček pod taktovkou Mgr. Jany Tillnerové výtečně zapěl dvě slovácké písně a my jsme mohli s lehkostí vyrazit na cesty. Dozvěděli jsme se několik zajímavostí z historie Slovácka, obdivovali krásu místních krojů (obzvláště počet suknic, které musela děvčica na sebe obléct), kroutili hlavou nad šikovností místních řemeslníků, téměř si zamotali jazyk nad slováckými slovíčky, chuťové pohárky jsme navnadili pokrmy zajímavých názvů a s podivem jsme sledovali um slováckého šohaje při tanci verbuňk – prostě český národ je vynalézavý a velmi šikovný.

Když jsme nakrmili naše mozky, bylo načase naplnit i naše bříška. Občerstvení, které si pro znavené cestovatele připravila paní Alena Šťastná, opět nemělo chybu! Spokojení, o něco chytřejší a s úsměvem na rtech jsme se rozloučili. Loučení to bylo nostalgické, protože pro žáky 9. A to byla beseda poslední. Možná někdy někdo převezme štafetu a bude pokračovat v jejich práci. Nebude to mít lehké, protože nastavili laťku velmi vysoko! Tomáši, Báro, Olivere, Dominiku, Lukáši, Valčo, Terko a Deniso – DĚKUJEME! Byli jste super!

Jana Skořepová, koordinátorka projektu

A co na to naši věrní posluchači?

„Krásně připravené, veselá zábava a příjemní lidé.“

„Moc ráda mezi Vás chodím, program je vždy perfektně připravený a moc pěkný! Patří vám všem velký dík!“

„Děkujeme za krásné zážitky, které pro nás připravili žáci ZŠ náměstí.“

Celý projekt mohl byl realizován za finanční podpory Města Varnsdorf.

Tagy