weby pro nejsevernější čechy

Edisonova globální vesnice v Krásné Lípě

Základní škola a Mateřská škola v Krásné Lípě se zapojila do projektu Edison, který vrcholil ve středu 29. listopadu 2017 v místním kulturním domě akcí, nazvanou Global Village.

Po fenomenálním úspěchu mladých Američanů to sice nějakou dobu trvalo, ale výsledek byl o to světovější. Projekt pro školy, nesoucí jméno dle prvních písmen slov Education / Drive / Internacionality / Students / Opportunity / Network zpostředkovává možnost seznámit se se zvyky, tradicemi a situací v jiných zemích a spojuje mladé lidi odlišných kultur a národností.

Do Krásné Lípy dorazili mladí zástupci několika zemí, aby v rámci projektu zprostředkovaného studentskou organizace AIESEC na škole vstoupili do vyučování s připraveným vyprávěním o své domovině. Vše v angličtině, takže jde nejen o porozumění kulturní, ale i jazykové. Nabídka je opravdu pestrá – Indie, Itálie, Brazílie, Čína, Gruzie, Srbsko a Německo. Ve zmíněnou středu pak podvakráte (pro I. a II. stupeň) proběhla akce Global Village (7 zahraničních států doplnil pro porovnání stánek naší vlasti), kde bylo možno poznat leccos na vlastní kůži. Od národních jídel přes indické oblečení, šperky a tetování po brazilský tanec, od poznávání čínských znaků po psaní v srbské azbuce. A spousta společného focení a výměny kontaktů…

Tagy