weby pro nejsevernější čechy

Nevím

Na Štědrý den jsem dostal dotaz ohledně jedné konkrétní místní akce. Že prý když všude vlezu, všechno vím, všechno znám, všude jsem byl… Má odpověď byla, že nevím. Nevím, a je mi to jedno, čím dál tím víc.

Těch mesiášských snah soustředit veškeré „cosekdešustne“ z regionu na jednom místě už tu bylo víc než dost. Možná některé weby znáte, některé pamatujete. Některé se snažily a dodnes snaží zdarma, spoléhajíc na ochotu organizátorů. Některé shrábly nemalé dotace a je na nich dnes pusto jak na některých akcích. I já měl tendenci vědět o všem, sledovat a nabízet. Ala jak už jsem řekl – momentálně je mi to jedno, čím dál tím víc.

Když si pořádá akci škola nebo školka a dozví se o tom jen děti, rodiče a pár příbuzných, asi je to pochopitelné. Byť mne mrzí, že tyhle subjekty většinou nemají snahu se prezentovat veřejnosti, nebo třeba někomu z města. Přesto nechápu, že na jejich webech (a některé mají i FB) se dopředu neobjeví alespoň zmínka nebo plakátek, který visí možná někde v budově na nástěnce či na dveřích. Většinou je to tak, že spíš vyplave „už bylo“, i když ani to mnohdy není pravidlem a člověk má pak dojem, že se tam nikdy nic neděje.

O fous horší mi připadá, že se takto neprezentují i některá zařízení, která by snad neměla mít omezení jen na svou uzavřenou skupinu. Tentokrát si neodpustím konkrétní příklad místo zevšeobecňování. Nebetyčný rozdíl ve zveřejňování informací DDM Rumburk a Varnsdorf, stačí se podívat na web.

O úrovni městských webů jsme v kanceláři vedli už nespočet debat. A většinou skončili u toho, že píchat do vosího hnízda nemá moc smysl. Bohužel už jsme párkrát zažili, kdy se někdo víc než popuzen ozval a snažil se nám nakázat, abychom o nich nepsali a nejraději by nám zakázal vstup do města… Jenže ono jak se vyjádřit o faktu, že se nedozvíte vůbec nic, nebo třeba jen to, že se koná nějaká akce – bez hodiny, bez místa konání, bez plakátu (který přitom visí po všech plakátovacích plochách obce). Nebo s náhledem plakátu o rozměrech 1×1 cm. Zběsilé je i to, když má web šablonu na akce a kalendář, obojí prázdné, a akce se objevují v rubrice Aktuality. Na druhou stranu máme náznaky, že někde se organizátoři akcí směrem od města dozví, ať je se svou činností nespamují. Oni by tam ještě chodili lidi… A co je asi vůbec nejhorší, je vylepšování webů a přechod na nový systém – pokud dříve alespoň něco fungovalo, pak takřka na 100 % dojde ke zhoršení. Vím třeba o webu, kde po změně designu je dodnes nejaktuálnější novinkou v kalendáři akcí prosinec 2016.

Takže ano – byly u nás a pořád budou pozvánky dvakrát týdně. Ovšem ani ne tak kvůli tomu, že bych chtěl (zadarmo) nahrazovat neexistenci zastřešení regionální (ne)spolupráce nebo jen tak z plezíru nějaké akce propagovat. Když nefunguje ani to, že by samo město dokázalo soustředit informace o svém vlastním dění (máme kulturák? máme divadlo? máme kino? máme spolky? máme sportovce? no a co…), natož aby fungovala spolupráce mezi městy (taky se vám zdá, že pravidelně se pořád nic neděje a pak v jeden den a jeden čas je několik akcí na mnoha místech zároveň?), proč bych to měl dělat já?

Zcela sobecky – dělám to jen a jen kvůli sobě. Už zdaleka nemám tendenci sjezdit za svoje celý výběžek a být všude. Občas se mi někam chce, občas mne něco zajímá. A dozvím-li se o akci, která mě až tolik netankuje, a nejsem pozván, většinou neriskuji. Buď jdu jinam, nebo jsem doma. Už se mi nechce trávit spoustu času tím, že bych prolézal weby, městské noviny a FB všech měst a míst, kulturních organizací, spolků, klubů, zařízení a mnohdy i soukromých osob, které jediné zveřejňují „veřejné“ akce. Prostě se mi nechce. A je mi to jedno, kolik mi toho uteče. Nevěděl jsem o akcích roky před tím, než jsem se stal nezaměstnaným a nezaměstnatelným, nechodil na ně, nefotil a nepsal, a každému to bylo jedno. A až jednou dojde k tomu, že o těch akcích zase nebudu vědět – psát – zveřejňovat fotky, bude to zas úplně jedno. Už jsem to psal jednou. Jsem jen starý. Starý, unavený a zbytečný.