weby pro nejsevernější čechy

Víkendové kudykam – pátý týden roku 2018

Nic nic nic, ale vůbec nic s tím nenaděláme. Dvanáctina nového roku už je fuč, a ač nám pole nesílí, ale spíš kvetou, únor vtrhnul do našich kalendářů.

V pátek 2. února 2018 začíná oficiálně v rumburské Loretě již tradiční výstava o Jizerkách (a končí betlém). Šluknovský zámek a Město Šluknov nabídnou jako (asi) první v regionu masopustní radovánky. V Rumburku na Střelnici divadlo. Plesy mne nechávají v klidu, ať jsou sebevýznamnější, místo toho si půjdu sednout do sportovní haly na další basket.

V sobotu 3. února 2018 masopustí Podtolštejnsko. Jiřetín pod Jedlovou, Horní a Dolní Podluží se sejde se svými průvody na společných radovánkách u kostela sv. Kateřiny. Na FB jsem si přečetl cosi o tom, že varnsdorfská sportovní hala hostí turnaj fanklubů v malém fotbale, což je všechno, co jsem schopen k tomu říct (jakýkoli údaj o čase chyběl).

A tentokrát si přihřejeme vlastní polívičičku. Nejen že v tento den slavnostně končím svou pomocně technickou přítomnost v kulturní památce, ale začíná nám další z výstav. Na varnsdorfském Hrádku bude do dubna k vidění pár fotek z blízkého, bližšího i vzdálenějšího okolí pod názvem Tady žijeme. Chtěl jsem do názvu „2“, ale to neprošlo, protože na jedničku ze Šluknova se prý a) – už nikdo nepamatuje, b) varnsdorfáci tam stejně nebyli a tak by nepochopili, proč je v názvu dvojka. Tím je tedy řečeno to podstatné – pár fotek se asi opakuje, pár je snad dosud neviděných. Berte to jako kvíz – nejsou popsané. Takže pokud zavítáte, můžete (se) hádat, kde co je. A ještě jedno info – vernisáž, tak ta fakt nebude. Hrádek momentálně jede v nouzovém režimu (takže se ani neptejte na otvírací dobu a najděte si ji někde na netu), protože paní Jupová od loňska marodí a situace se řeší zastupováním. A my nemáme čas, protože jsme pořád někde v luftu. Co vím, tak tuto sobotu a neděli by otevřeno odpoledne být mělo. Takže kdyby někdo úplně náhodou chtěl, tak teda třeba vezmu flašku a zajdu podat osobní výklad.

V neděli 4. února 2018 se na stejný čas sešly tři pohádkové události. Ve Šluknově, v Rumburku, ve Varnsdorfu. Asi nemusím říkat, kde budu já.

Další najdete v našem kalendáři či na připojených plakátech. Nebo někde jinde – neumíme najít všechno a přesvědčit kohokoli, aby dával vědět (sláva a čest výjimkám).