weby pro nejsevernější čechy

Festival Modrý kocour 2018 [kopec fotek]

Sezona výběrových přehlídek amatérského divadla začala a my jsme jako poslední dobou pravidelně koukli, co nás čeká, do Turnova.

Letošní report začnu vyhlášením výsledků, protože představení nominované na další postupovou metu, do Volyně, má na svědomí, mimo jiné, náš redakční kolega Pavel Časar. Jo, on našel málo hraný text Meier Müllerová Schulz a potom ho také režíroval.

Výsledky postupové přehlídky 23. ročníku festivalu Modrý kocour 2018 Turnov

Odborná porota doporučila:
inscenaci „Meier Müllerová Schulz“ – Broukovcovo Kamdivadlo z České Kamenice na Divadelní PIKNIK Volyně
inscenaci „Bazén (Bez vody)“ – OLDstars získala doporučení na celostátní přehlídku Mladá scéna v Ústí nad Orlicí.
Jako Shooting star Modrého kocoura 2018 byl oceněn Divadelní soubor – Kámoš Drámoš Turnov s inscenací „Strašidlo Cantervillské“

Pohříchu musím dodat, že z oceněných/nominovaných představení jsem viděl právě a jenom to kamenické, protože je složité být všude a já dal pro letošek před koncem festivalu Modrý kocour přednost premieře v České Lípě (tohle je to věčné: tady se nic neděje?).

K festiálku, který se po třiadvacáté odehrál v tom neskutečně úžasném městě Turnově, tedy mám letos jenom pár poznámek:

– soutěžní představení mají dva různé přístupy. Staří pardálové hrají opravdové divadelní texty, se kterými se popasují tak, jak jsou silní a jak dokáží odhadnout své schopnosti. Studenti hrávají většinou představení, která označují jako ‚experimentální‘. Dokáží být vtipní, překvapí, ale málokdy mají sílu udržet celý tvar pohromadě. Kdyby začali od textu s nějakou jasnou divadelní strukturou, možná by následný experiment měl větší váhu a šanci oslovit i diváky, kteří nejsou insideři. Jestli to čtete, zkuste to)

– představení, která nejsou soutěžní, ale zařazená v rámci přehlídky, nezklamala. Jsou to kousky vymazlené, osvědčené a někdy pro Kocoura oprášené. A jsou to věci, které už mají svou ověřenou historii. Radost pohledět.

– pravidelný zahraniční host Adam Walny a jeho Walny – teatr letos s představením Gould – wariacje přesvědčil o neskutečné invenci Adama Walného jak pracovat s loutkou, a co je všechno možné, na druhou stranu to v tomto představení trochu drhlo (a to doslova) a technické řešení poněkud oslabilo představení jako takové. Škoda.

– zahájení festivalu Modrý kocour se stává zvláštní divadelní kategorií samo o sobě. Ředitel festivalu Mario Kubaš vyrábí aktuální divadelní tvar, který odkazuje k aktuální situaci ve městě, světě i vesmíru a jeho diváci mu rozumějí. Tahle zahájení budou (jsou) stejně legendární jako ty, které dělají bratři Cabani v Karlových Varech, i když mají velký náskok. Modrý kocour musí pokračovat ještě pár desítek let, aby je v Turnově dohonili.

– Anička a letadýlko je také z kategorie věcí zvláštních. Letošní uvedení hry Pičus není kretén patří k těm, které se mnou půjdou v myšlenkách na divadlo dlouho. Dlooouuuho!

– parta, která se na tomhle kulturním podniku podílí je k sežrání. Fakt bych se s nimi chtěl kamarádit a jsem rád, že s některými i můžu.

A teď ty fotky.