weby pro nejsevernější čechy

Live to Tell

Mimo běžný (a dopředu oznámený) program proběhlo ve středu 7. března 2018 ve varnsdorfském divadle představení z repertoáru brněnského Divadla Slunečnice Live to Tell, novinka určená pro II. stupeň ZŠ, SŠ a gymnázia.

Když jsem si přečetl anotaci, říkal jsem si, že něco hodně podobného jsme tu měli vcelku nedávno a jestli náhodou není brzy:

Hudební One man SHOW!

Jedinečná One man Show v podání mladého zpěváka a herce, jejímž cílem je nejen pobavit ale mimo jiné poukázat na takřka šílenou závislost generace X a Y na sociálních sítích, internetu a virtuálním světě všeobecně. Zhruba v 85-90 minutách chceme divákům z řad třetích/čtvrtých až devátých tříd případně víceletých gymnázií a středních škol ukázat všechny stránky „internetové mánie“ a negativní ale i pozitivní dopad sociálních sítí na dnes už běžný život online (tedy stále Připojený). Nechceme však být příliš kritičtí a vážní. Zábavnou a hlavně náctiletým velmi blízkou formou chceme na reálných ukázkách zdůraznit až prakticky bizarnost a v některých případech až zvrácenost takového životního stylu.

Trochu v té anotaci chybí jméno onoho šoumena, ale přiznám se, že mně by stejně nic neřeklo – Kristián Alexandr Šebek. Jsem přece jen trochu jiná generace, než pro kterou je tenhle kus určený. A přiznám se, že tentokrát šla řada zmiňovaných věcí docela mimo mne. Neznám youtubery, virální hity a podobné fenomény, cloumající mladičkou generací. K ní má Krisitián blízko, je mu 18 a vyrostl na tom, čím jeho publikum žije. Takže když o něčem povídal, neznělo to jako mentorování přísného vychovatele, protože šlo o přímý prožitek. A navíc zpívá, a zpívá dobře. Tak dobře, že se nehodí ani do talentových soutěží – i tom byla nenápadně řeč, o jakou manipulaci a masáž se v téhle mediální oblasti jedná.

Cca 90 minut, kdy Kristián velmi kontaktně prolétl několikrát hlediště a hlavně virtuální svět s většinou jeho rizik a nebezpečí, se natáhlo o závěrečné focení – snad ředitelé prominou opožděné návraty do škol. Pokud v těch hlavinkách alespoň něco málo z těch udílených rad uvízlo, pak to stálo za to.

A já děkuji po velmi dlouhé době své příležitostné pomocnici, která pořídila dokumentaci z focení na jevišti – díky, Maty.

Tagy