weby pro nejsevernější čechy

Za hotové i na splátky, slon do každé zahrádky..

Ano, písničkář Karel Plíhal žertoval kdysi o slonech a o své touze prodávat je ve zverimexu, protože (myslím) velká zvířata jsou větší byznys. A že ke každému slonovi přidá i křečka zdarma. A měl vlasně pravdu i když: mít slona není žádná legrace.

Dobře to vědí i v liberecké zoo, kde jsou momentálně k vidění (a radosti diváků) dvě slonice, Rání a Balu. Obě jsou to milé dámy, jejich ubytování však dlouhodobě nevyhovuje a proto se nejenom mluví, ale i jedná o novém sloninci, kde by nestály jak nazí v trní, když jim nesu zrní.. (zase Plíhal)

Po úvahách o rekonstrukci původního slonince se vedení zoo spolu se svým zřizovatelem, městem Liberec, rozhodlo usilovat o získání financí na stavbu novéh pavilonu, který bude více odpovídat současným potřebám a světovým trendům při chování těchto majestátních zvířat.

Postavit sloninec není samozřejmě úplně běžný projekt, proto čeká před jeho realizací všechny zúčastněné množství jednání. Ta jsou momentálně ve fázi diskuze s projektanty. I na jejich doporučení byl přehodnocen původní záměr rekonstruovat původní sloninec a vybudovat celou expozici znovu tak, aby byli spokojeni nejenom sloni, ale i návštěvníci zahrady.

O tom jak se bude tenhle změr naplňovat vás budeme informovat, že to nebude zítra víme.

Zatím vám ukážeme jedno instruktážní video, ze kterého je patrné prč mají sloni dlouhé choboty.

Nakrelil ho Michal Hrdý s použitím jednoho Kiplingova textu: