weby pro nejsevernější čechy

Kam vyrazit v pracovních dnech (pojednadvacáté v roce 2018)

Další pracovní týden, další nabídka akcí.

Úterý 22. května 2018:

===

Komorní cyklus Lípy Musicy nabídne v květnu recitál výjimečného mladého kytaristy a skladatele Lukáše Sommera. V úterý 22. května provede v Centru textilního tisku výrazná osobnost soudobé skladatelské generace a současně úspěšný kytarový virtuóz své autorské skladby. Chybět nebude ani vizitka další historické osobnosti ve spolupráci s Vlastivědným spolkem Českolipska. Tou tentokrát bude Johann Nepomuk Willomitzer, kněz, učitel a historik, který svou tvůrčí a badatelskou činnost zasvětil v druhé polovině 19. století České Lípě. V prodeji jsou ještě poslední dvě desítky vstupenek.

Lukáš Sommer je přední osobnost mladé skladatelské generace. Jeho tvůrčí záběr zahrnuje jak hudbu klasickou, tak častou aranžérskou činnost a v neposlední řadě je autorem unikátního kytarového recitálu. Od roku 1998 studoval na Konzervatoři České Budějovice kytaru ve třídě prof. Vilmy Manové a kompozici ve třídě prof. Jiřího Churáčka. V roce 2003 studoval jeden rok ve třídě prof. Věroslava Neumanna na Pražské konzervatoři. V roce 2009 zakončil studium skladby na Akademii múzických umění v kompoziční třídě prof. Ivana Kurze.

Je autorem hudby orchestrální, komorní i jevištní, jeho skladby často vznikají na objednávku předních orchestrů a sólistů. V roce 2011 napsal na objednávku festivalu Pražské Jaro flétnový koncert Dopis otci, stal se tak nejmladším osloveným autorem festivalové historie. V loňském roce zvítězil na jedné z nejprestižnějších skladatelských soutěží Concorso Novaro v italské Florencii, jejíž předsedou je Krzystof Penderecki. Skladba La fine del Tempo obdržela nejen první cenu, ale též cenu publika a odborné kritiky. Na letošním Pražském Jaru zazní jeho Koncert pro harfu a orchestr v provedení Jany Bouškové a orchestru PKF. Po nedávné premiéře Koncertu pro hoboj a orchestr, skladby Gala violin pro 8 špičkových sólistů a orchestr čeká v listopadu Sommera patrně největší celovečerní dílo s názvem Časoplet – opera-oratotium na motivy české historie ke 100. výročí republiky. Vedle pravidelných uvedení na domácí scéně zazněla Sommerova hudba též v Tokiu, Amsterdamu, Paříži, Vídni, Torontu, Dilí, Soulu, Bratislavě, Selbu či Bremerhavenu.

Lukáš Sommer je též vyhledávaným aranžérem populární a filmové hudby, pracuje pro české i světové prestižní agentury. Spolupracoval se skladatelem a producentem Ondřejem Soukupem, skupinou Nezmaři, Annou K, Karlem Maříkem, Dagmar Peckovou, Ondřejem Brzobohatým, Pavlem Šporclem aj. V roce 2012 založil aranžérskou divizi Tone.Point, se kterou realizoval některé mezinárodní projekty pro indický, americký a čínský trh.

Od roku 2009 se Sommer věnuje pravidelné koncertní činnosti, workshopům a pedagogické činnosti v České republice i v zahraničí. Jeho autorský kytarový recitál zahrnuje jak skladby historizující, tak progresivní. Pro svou všestrannost je Sommer často zván na mezioborové akce s prvky hudebního divadla, improvizace, propojení slova a hudby. V roce 2012 vydalo prestižní vydavatelství William recording jeho autorské CD „Savana!“. Z nedávných akcí jmenujme koncertní turné v Indii s Jaroslavem Svěceným, festival Guitar Encounters v Chicagu, či koncert v jedné z nejstarších síní Florencie Salla dei Gigli na festivalu „String City“.

V červnu nabídne Komorní cyklus Lípy Musicy líbezné písničky o přírodě v přírodě v projektu nazvaném MAJÁLES, toť Máj a Les. Závěrečný koncert se uskuteční v Městském parku za účasti folkorních souborů Ritornello Michala Pospíšila a Barunka Martiny Pavlasové. Těšit se můžete hudbu, tanec i dobré občerstvení, které zajistí Pivovar Cvikov. Vstup na tento koncert pořádaný pod záštitou Ing. Jitky Volfové, statutární náměstkyně hejtmana Libereckého kraje, bude zdarma.

Partnery cyklu jsou Město Česká Lípa, Nadace Český hudební fond a Lipý Česká Lípa, p.o.

Děkuji za pozornost a přeji krádné dny!

S pozdravem

Ing. Lucie Johanovská, manažerka marketingu & PR

ARBOR – spolek pro duchovní kulturu, Žižkova 528/6, 470 01 Česká Lípa;

@: lucie.johanovska@lipamusica.cz, GSM: +420 608 823 973, www.lipamusica.cz | www.facebook.com/lipamusica

===

Dobrý den, zveme Vás na vernisáž výstavy prací varnsdorfských MŠ „Všechno nejlepší k narozeninám aneb Varnsdorf slaví 150 let“ do Městského divadla ve Varnsdorfu v úterý 22. května 2018 od 10 hodin. Akce je podpořena Městem Varnsdorf.

Hezký víkend ze Zahrádky.

Mgr. Helena Šmídová

Mateřská škola Varnsdorf

Pražská 2812, PO

tel.: +420775872658

www.mszahradkavdf.cz

Seznam oceněných:

ZŠ a MŠ Bratislavská

1. Laura Vohnoutová, 4 roky „Naše město“

2. Andrea Němečková, 4roky „Panelák“

3. Magdalena Brtinská, 6let „Rybář ve městě“

MŠ Jeřabinka

1. Eliška Doležalová, 5,5 let

2. David Švarc, 5,5 let

3. Magda Janoušková, 6 let

MŠ Na kopečku

1. Barbora Veroňková, 6 let „Kostel bez věže“

2. Hana Zemlerová, 6 let „Narozeniny“

3. Matěj Horák, 6 let „Kostel“

MŠ Stonožka

1. Karolína Málková, 6 let “Červený kostel“

2. Karolína Duchačová, 6 let “Kytka s domy“

3. Tereza Halamková, 6 let „Dort“

MŠ Zahrádka

1. Natálie Čiháková, 6 let „Kostel bez věže“

2. Elena Nováková, 5 let, „Kostel u divadla“

3. Dominik Mrvečka, 6 let „Kostel u divadla“

Zvláštní cena: Matěj Chaloupecký, 5 let, Radka Ramešová, 6 let, Martin Lamač, 5 let, Jakub Čuřín, 6 let, Barbora Švecová, 5 let, Vojtěj Jurica, 5 let, Valerie Čambalíková, 5 let „Naše město“

MŠ Čtyřlístek

1. Ladislav Kovář, 6 let

2. Petr Špička, 6 let

3. Adam Hemmer, 6 let

MŠ Sluníčko

Dvě první místa

1. Izabela Horváthová, 6,5 let „Na procházce naším městem“

1. Sofie Horváthová, 6,5 let „Dort pro město“

2. Ondřej Špaček, 6 let „Hrádek“

MŠ Slovíčko

1. Karolína Štěpánková, 7 let a Kristýna Borovičková, 6 let

2. Tereza Holubcová, 6 let a Petr Zeman, 7 let

===

Nedostanu se do Ústí nad Labem na krajské kolo Poháru rozhlasu, kde máme řadu želízek v ohni, ani do Šluknova, kde budou řádit děti v režii Schrödingerova institutu. A nejspíš z časových důvodů vynechám i odloženou přednášku, pořádanou KPMV.

Ve středu 23. května 2018 hodlám stihnout alespoň Popovou zpívandu ve varnsdorfské ZUŠ. Rumburští půjdou určitě do divadla.

Ve čtvrtek 24. května 2018 se stavím v Jiřetíně pod Jedlovou, vydyndal jsem z místních zdrojů, že se i letos konají Sportovní hry škol obcí DSOT (jubilejní 20. ročník!). A odpoledne místo výletu do Jablonce nad Nisou na atletiku či výběru z hudební nabídky akcí ZUŠ Open nebo Homegrown-Clubu hodlám konečně využít nabídky prolézat místní památky. A ještě je tu nabídka přespolní:

===

ŠEROSVĚT MICHALA JANOVSKÉHO – Galerie Jídelna 25. 5. – 12. 8. 2018, Veřejná vernisáž ve čtvrtek 24. 5. 2018 v 17. 00 hodin

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě zahájí ve čtvrtek 24. května v 17. hodin v Galerii Jídelna novou výstavu. Své obrazy zde představí českolipský rodák Michal Janovský (*1984), který výstavu nazval Šerosvět.

Michal Janovský vystudoval Střední umělecko-průmyslovou školu sklářskou a Vyšší odbornou školu sklářskou v Novém Boru. V současné době se naplno věnuje malování. Dominantním mediem v jeho tvorbě je suchý pastel, věnuje se ale i klasické olejomalbě. Práce Michala Janovského se zaměřují hodně na portréty, témata čerpá ale i z historie, přírody a zakomponovává i mystické prvky. O své tvorbě říká: „Těší mě jemná práce s realitou a propracovaným řemeslem.“ Kromě vlastní tvorby pořádá také workshopy zaměřené na suchý pastel po celé ČR i v zahraničí, ale také spolupracuje na obnově drobných sakrálních památek v Národním parku České Švýcarsko.

Zahájení výstavy proběhne ve čtvrtek 24. května od 17.00 v Galerii Jídelna. Jako speciální host na vernisáži vystoupí hudební alternativní skupina „Neumíínisss“.

Výstavy:

1. místo za kresbu na mezinárodní výstavě v Českých Budějovicích 2015

Hlavní ocenění na mezinárodní výstavě v Českých Budějovicích 2015

Hlavní ocenění na mezinárodní výstavě v Českých Budějovicích 2016

Výstava „Kontrasty“ Galerie Knupp 2017

Výstava „Divnotaje“ Galerie Knupp 2018

Jana Jermanová Jakubská , vedoucí oddělení výstav, propagace a Galerie Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě, příspěvkové organizace Libereckého kraje

nám. Osvobození 297/1, 470 01 Česká Lípa

Tel.: 487 824 145, 702 000 096

www.muzeumcl.cz

===

Nerozkrájím se. Jako obvykle stejně nevím o všem. Další jako vždy v plakátcích nebo v kalendáři. Po ostatním se porozhlédněte, kde je vám libo.