weby pro nejsevernější čechy

Krajská vědecká knihovna v Liberci zpřístupní jedinečnou „znakoknihu“ pro neslyšící

Čtení je pro většinu lidí se sluchovým handicapem náročnou a neoblíbenou disciplínou. Čeština je pro neslyšící, kteří komunikují českým znakovým jazykem, jazykem cizím. Není neobvyklé, že kladný vztah ke čtení si budují těžko a hledají náhradní cesty, jak se k novým poznatkům, informacím, příběhům či zážitkům dostat. Krajská vědecká knihovna v Liberci chce vydáním „znakoknihy“ přispět k rozvoji čtenářství i českého znakového jazyka.

Po domluvě s tlumočníkem do českého znakového jazyka jsme zvolili knihu Lucie Seifertové Český ráj a jeho tajemství. Výsledkem práce zpracovatelského týmu je webová aplikacev textové a obrazové podobě, která umožní neslyšícím uživatelům jinou formu čtení. Obsah je zobrazován jako text a zároveň i jako vizuální záznam překladu textu do znakového jazyka,“ uvedla ředitelka knihovny Blanka Konvalinková. „Při zpracování byl kladen důraz především na to, aby neslyšící porozuměli jednotlivým slovům, pochopili myšlenky, které slova vyjadřují, a dobře chápali obsah knihy v celém širším kontextu. V neposlední řadě si pomocí ‚znakoknihy´ mohou rozvíjet své dovednosti v českém znakovém jazyce,“ dodala Konvalinková.

Tato webová aplikace bude k dispozici v online i offline verzi. Zájemci si tak knihu ve znakovém jazyce mohou přečíst a prohlédnout na webových stránkách knihovny (www.kvkli.cz).

„Naše knihovna se snaží o získání certifikátu Handicap Friendly pro osoby se sluchovým postižením. V nedávné době jsme získali ocenění Ministerstva kultury ‚Knihovna roku‘ za náš dlouholetý projekt Děti čtou nevidomým dětem. Uživatelům se sluchovým handicapem jsme nic podobného zatím nemohli nabídnout, proto jsme se rozhodli, že rozšíříme nabídku multimediálních publikací i pro ně,“ doplnila koordinátorka projektu Táňa Kuželková.

„Těší mě, že naše Krajská vědecká knihovna neustále rozšiřuje svou nabídku pro všechny skupiny čtenářů, tedy i pro sluchově postižené. ‚Znakokniha‘ Lucie Seifertové Český ráj a jeho tajemství je dokladem moderního přístupu pracovníků knihovny k různým skupinám čtenářů,“ řekla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Slavnostní křest proběhne ve středu 22. 11. od 15 hodin v prostorách liberecké radnice za účasti zástupců Ministerstva kultury ČR, města i kraje, zpracovatelského týmu, autorky knihy Lucie Seifertové, sponzorů, žáků a pedagogů ze ZŠ a MŠ logopedické v Liberci, zástupců komunity Neslyšících, zástupců spřátelených organizací, které pomáhají neslyšícím, a dalších.

Zpracovatelský tým, který se na vzniku webové aplikace podílel:
Lucie Seifertová (autorka knihy Český ráj a jeho tajemství), Karel Redlich (tlumočník českého znakového jazyka), Petr Hladík (vývoj a produkce hybridních publikací, Středisko pro pomoc studentům se specifickými nároky při Masarykově univerzitě), Jan Myšák (kameraman), Lucie Sedláčková Půlpánová a Karolína Čapková (konzultantky projektu
z komunity Neslyšících, jazyková korektura znakového jazyka, dohled nad respektováním jazykových a kulturních specifik uživatelů českého znakového jazyka).