weby pro nejsevernější čechy

STŘEKOVSKÉ HUDEBNÍ LÉTO 2018

V pátek 10. srpna proběhl již třetí koncert 10. ročníku multižánrového festivalu STŘEKOVSKÉ HUDEBNÍ LÉTO. V nádherném prostředí terasy hradu Střekov v Ústí nad Labem předvedli „pražští cynici“ JANANAS s frontmankou Janou Infeldovou, že jsou ve výtečné kondici a vystřihli bravurní koncert. Uskupení, které svým přístupem a tvorbou zcela nabourává vžité stereotypy pojmu „folková kapela“ a vnáší do českého folku novou energii, staví svůj repertoár na vysoce kvalitních textech se současnými tématy, svěžím nadhledu, chytrém humoru a chytlavých melodiích.

Páteční koncert byl postaven především na písních z nového alba TO SAMO (které zaznělo téměř celé), ale byly připomenuty i některé věci z prvního alba z roku 2010. Tradičně zcela zaplněná hradní terasa se výborně bavila a mohutným aplausem si vyladěné publikum vynutilo několik přídavků.

CO JE STŘEKOVSKÉ HUDEBNÍ LÉTO
Hudební minifestival, původně zamýšlený jako prázdninová přehlídka jazzových a bluesových kapel v romantickém prostředí hradu Střekov, se ustálil jako pravidelná akce prázdninového programu hradu a stal se multižánrovým. Každé léto čtyři koncerty v průběhu osmi týdnů v pohledném prostoru pod širým nebem. Od prvního ročníku získal festival dobré renomé a jeho koncerty jsou pravidelně vyprodávány. Jeden ze svých posledních koncertů tu mělv roce 2016 pan Radim Hladík, na letošní Krausberry se na terasu natěsnalo přes tři stovky diváků.

Tady a tady.
Hlavou i srdcem SHL je pohodový a milý člověk Martin KRÁĽOVSKÝ (s velkými zkušenostmi v oblasti kulturního dění např z dlouhodobého působení v pražské Malostranské besedě). Po pátečním koncertě jsme ho zdrželi aspoň na tři otázky.

1. Martine, když jste před devíti roky produkoval první Střekovské hudební léto, předpokládal jste, že se z něho stane pravidelná a vždy hojně navštěvovaná akce?
Když jsme my oba – to je nutné přiznat – stáli u zrodu festivalu (pozn.- autor v tom čase byl kastelánem hradu Střekov), nevím jak vy, ale já nic podobného nečekal. Vůbec bych nevěřil, že by to mohlo mít tolik pokračování, že vystřídáme tolik kapel, že bude takový zájem hudebníků o vystoupení na Střekově, tak velký zájem lidí, kteří se budou několik měsíců dopředu ptát: „A bude letos Střekov?“ Jsem mile překvapen a velmi si toho vážím – ač si uvědomuji, že to zní klišoidně. Samozřejmě to nesmírně těší.
2. Jak vlastně vybíráte kapely pro každý ročník?
Právě dnes po koncertě Jananasu jsem si uvědomil, jak důležité je pro mne mít celý večer jako jeden organismus. Od kastelána, přes pomocníky s technikou, zvukaře, až po kapelu. Musí to dýchat stejnou energií, jinak je možné, že se něco nepovede. Není to pouze o dobré hudbě. Je to i o kamarádství. Takže muzikanty vybírám z řad kamarádů.
3. V příštím roce bude hrad Střekov slavit 700 let. Chystáte na SHL něco speciálního? Na co se můžeme těšit?
Od dalšího ročníku bych chtěl na pár let vzdát poctu několika muzikantům, které jsem měl moc rád. Ten první by měl zavzpomínat na Petra Skoumala. Ale kdo a kdy vystoupí zatím nevím.
Pár let…to zní jako velký příslib trvání tradice. Tak děkujeme.

Posledním koncertem letošního ročníku Střekovského hudebního léta je pro diváky připraven na 24. srpna od 20.00. a půjde o netradiční swingovou taneční veselici s Kateřinou STEINEROVOU a HER SWING BOYS.

Tagy