weby pro nejsevernější čechy

Weby mapující architekturu na severu Čech, neboli na co Vávra nestačí

Vávrův a Lipsův televizní projekt o šumných městech inteligentně a zábavně mapuje mapoval významné stavby v Čechách.
Člověk si kolikrát, když zdvihl oči z chodníku a rozhlédl se kolem sebe, říkal, že je škoda, že nemají čas přijet i k nám (k vám), že ano. Že by bylo fajn, vědět jak ta která stavba vznikla, jak vypadala když byla tak říkajíc čerstvá a také, bohužel, jestli její existenci někdo stihne alespoň zaznamenat a zarchivovat, než spadne. Tedy tu mam dobrou zprávu, na severu Čech už existuje pět webů, které právě tohle dělají a ten nejnovější se věnuje okresu Děčín, tedy i Rumburku a Varnsdorfu, ale i dalším městečkům Náhorního Karabachu.

Vezměme to tedy popořadě, na následujících screenshotech vidíte, že webíky jsou z jednoho hnízda mají stejnou grafiku a stejné řazení příspěvků (po kliknutí se dostanete přímo na stránky).

aussig

lib

lit

tep

dec

Děčínsko přišlo na řadu (zatím) jako poslední a tak je nabídka na těchto stránkách poněkud chudá, v článku o Palmeho vile mi bolestně chybějí fotky, ale věřím, že jsou to pouze porodní bolesti.

Autoři stránek, kteří nás na jejich existenci (ano, nemůžeme vědět všechno) tímto žádají případné zájemce o spolupráci, ale třeba i jen o tipy na zajímavé stavby, abyste se neostýchali a kontaktovali je.

Za sebe doufám, že se jim bude dařit, protože přesně tohle je krásné a inspirující čtení o časech, kdy architekty podporovali osvícení investoři a jejich práce v nás i po letech může vzbudit pocit úžasu a donutit nás smeknout klobouk.

Tagy