weby pro nejsevernější čechy

Studenti gymnázia zažili vánici na francouzských dálnicích. Ale přežili.

V pondělí 11. března 2013 se skupinka studentů rumburského gymnázia vydala na cestu do Normandie a Anglie. Měla jsem to štěstí a zúčastnila jsem se také. Ve Francii nastaly na dálnici komplikace. Kvůli neustálému sněžení napadlo na silnici cca 20 centimetrů sněhu, což výrazně zkomplikovalo nejen dopravu nejen silniční, ale třeba i leteckou. V zácpě stál autobus asi 15 hodin!
Děti, jak sama paní průvodkyně tvrdí, se chovaly vzorně navzdory vzniklé situaci. Kolona vozidel se táhla desítky kilometrů a zdála se nekonečnou. Francouzi nejsou na takovou sněhovou nadílku vůbec zvyklí, reagovali však nesmírně flexibilně což dokazovaly vrtulníky, které shazovaly deky a zásoby jídla řidičům i pasažérům. Po úmorném a dlouhém čekání se autobus nakonec rozjel. Bohužel do Rouen (město, kde byl připraven původní plán) jsme se nedostali kvůli sněhovým vánicím. Důstojnou (více než důstojnou)) náhradou byla Paříž. Tahle změna nevadila nikomu. Naopak.

Vidět zasněženou Paříž je vzácnost a my jsme to štěstí měli.

 DSC0437

Na programu byl Notre Dame, Eiffelovka, ale viděli jsme také Louver a Versailles.

 DSC0185

Po dvou dnech v Paříži jsme se vydali do Londýna. Ten nás uchvátil a nikomu se odtamtud nechtělo, ale — bohužel — vrátit jsme se museli.

 DSC0174

Z tohoto velkoměsta jsme viděli docela málo (na to, jak je obrovské). Zájezd se nám nakonec prodloužil o jeden den, tudíž jsme přijeli 17. 3. v neděli. A v pondělí zase „hurá“ do školy!

Tagy