weby pro nejsevernější čechy

Polevský běh v sobotu 20. dubna 2013 (6. ročník)

Sobotní závod je zařazen do okresní běžecké ligy „O pohár Českolipského deníku“ a představuje nejtěžší závod seriálu. Závod proběhne v krásné části Lužických hor, kde teprve před dvěma týdny byla ukončena úspěšná lyžařská – běžkařská sezóna. Trasa závodu vede částečně po zimních lyžařských trasách. Jarní kondici prověří nejtěžší závod okresní běžecké ligy: Polevský běh

Běžkaři z oddílu SKI Polevsko pro vás na sobotu 20. dubna 2013 připravují tradiční závod v běhu zařazený do Okresní běžecké ligy „O pohár Českolipského deníku“. Na Polevský běh jsou srdečně zvány všechny věkové a výkonnostní kategorie od nejmladších běžců a běžkyň až po veterány. Závod je svým charakterem a určen pro celou rodinu a nabízí kompletní zázemí i v případě nepříznivého počasí.

Přihlašování dětí proběhne od 9:00 do 10:00. Nejmenší běžci startují v 10:30 na trati od 150 m kolem tenisových kurtů. Žáci a dorostenci se utkají na kilometrovém okruhu, který vede centrem obce o celkové délce od 1 km do 4 km podle kategorií. Na hlavní závod se mohou účastníci přihlašovat od 9:00 do 11:30 na obecním úřadě v Polevsku. Závod na 8,5 km bude odstartován v pravé poledne.

Členitá trasa běhu zavede atlety zvlněným terénem do krásných koutů Lužických hor do okolí Polevska, Kytlice a Svoru a solidně prověří jejich jarní kondici. Trasa hlavního závodu vede částečně po lyžařských tratích, zejména po oblíbené Kočárovce a svorské silnici. Ještě před několika dny se zde proháněli běžkaři, ale nástup jara zimní sezónu na Polevsku ukončil. Přesto musí závodníci počítat se zbytky sněhu zejména v lesních úsecích na Kočárovce. Povrch trati tvoří asfalt a zpevněné lesní cesty. Svým profilem je Polevský běh považován za nejtěžší závod běžecké ligy.

Krátce po startu čeká závodníky stoupání z Polevska do sedla Jedličné, kde čeká nejrychlejšího borce vrcholová prémie. Odtud závodníci pokračují krásnou přírodou po známé Kočárovce kolem Malého buku na svorskou silnici a zpět na Jedličnou a Polevsko. Kromě sportovních výkonů závod nabídne neobvyklé výhledy na Jedlovou, Klíč a Kytlici, z Jedličné je možné vyhlížet Polevsko, Bezděz, Ralsko a velkou část Českolipska.

Zázemí včetně možnosti převlékání a dobrou kuchyni závodníkům poskytne sál hospody a pensionu Polevsko. Těšit se mohou diváci i závodníci, protože v tento den zde proběhne tradiční staročeská zabijačka. Pro děti je v mezičase určeno hřiště s pirátskou lodí. Vyhlášení vítězů se předpokládá na 13. hodinu. Pro závodníky jsou připraveny zajímavé ceny od sponzorů včetně losování tomboly. Nebudou chybět bylinky, květiny, sklo či poukázky do hospody. Mezi další oblíbené akce SKI Polevsko připravované na léto patří 20. července Noční výstup na Klíč a Kytlický minitriatlon 10. srpna. Více informací o běhu a pořádaných akcích najdete na www.skipolevsko.cz.

Jan Šmíd, SKI Polevsko

Tagy