weby pro nejsevernější čechy

Královský nástroj regionu – Mikulášovice (Lípa Musica 2018)

V neděli 30. září 2018 se ve výběžku rozrostl mezinárodní hudební festival Lípa Musica o další lokalitu, po tradiční (již několik let využívané) bazilice minor Panny Marie Pomocnice křesťanů ve Filipově našel po pátečním koncertě cestu do Mikulášovic, do zdejšího kostela sv. Mikuláše.

Když jsem v programu letošní sezóny koncert objevil, jeho název mne docela zarazil. Roky jsem zvyklý na filipovský zvuk, a i když dobře vím, že Mikulášovice varhany mají, nikdy jsem jim nevěnoval příliš velkou pozornost. Párkrát jsem je slyšel jen jako „doprovodný“ nástroj, byl jsem tedy velmi zvědav, jak to dopadne.

Hned v úvodu mne postrašil pan Roman Klinger – podobná situace jako před týdnem ve Filipově. Náhlé změny počasí a čas + prostředky vynaložené na naladění nástroje doslova vyletěly oknem. Celou proceduru bylo nutno opakovat a doufat, že tlak, teplota a rosný bod chvíli vydrží…

Všechno dobře dopadlo, a pokud jsem snad na začátku měl pocit, že některé tóny tak úplně na svém místě nejsou, čím déle varhaník Vladimír Roubal hrál, tím plnější a barvitější zvuk ovládal prostor kostela. Odborně o koncertě zde ->.

Já bych snad jen dodal, že je mi jasné, že myšlenka na dva varhanní festivaly na tak malém písečku, jako je výběžek, je zcestná. Ale je mi po tomto koncertě docela líto, že tenhle vskutku královský nástroj většinu času zahálí…

Oficiální festivalové foto na FB k vidění zde ->

Tagy