weby pro nejsevernější čechy

Hoř, kdo jsi Sparťanem!

ilustrační foto – Jakub Trmal

Téma je to stále a dokolečka omílané, jenže já jsem pořád nepochopil smysl všeho toho konání. Pyrotechnika na stadionech je v zápasech první ligy vidět často a nikdo tomu nedokáže zabránit. Při vstupu na stadion vás osahají jako teroristu, všude vás sledují desítky kamer, ale stejně vždycky „nějakej borec“ vytáhne pár světlic nebo dýmovnic a jde si hrát.

Samozřejmě není „Pyro“ jako „pyro“. To první, pro mě s velkým P, je napohled krásné a lahodí lidskému oku. Lidé jsou s ním schopni vytvořit milé obrazce a originálním způsobem tak podporují své oblíbence. Proč ne, takové věci mají své kouzlo. Pak je tu ale druhý typ pyra, povrchní a z mého pohledu slabomyslný. Jak může nějaký opravdový fanoušek hodit petardu na svého miláčka a to přesně ve chvíli, kdy jeho tým prohrává a potřebuje rychle pokračovat ve hře? V oblibě je také ničení vlastního stadionu, jak jen se dá.

Chtěl bych se zeptat nějaké takového odborníka, proč to dělá? Honí si tím tedy triko a je poté před přáteli borec? Nebo je možná už tak v náladě, že neví, co vlastně dělá… Každopádně když se podpálí sám, dobře, to mu nikdo nebere. Jenže ve chvíli, kdy (jako v zápase s Jihlavou) shodí na dolní tribunu transparent a zároveň ho zapálí, to přestává být sranda. Ti lidé, kteří se nic netušíc ocitli ve žlutém pekle, z toho také nevypadali moc nadšeně.

Je to další z negativních zážitků, které si zakládám do krabičky v hlavě. Když se mě potom někdo ptá, jaké to bylo na Sparta a zároveň říká, že by se tam někdy rád podíval s malým capartem, odpovídám, že to sice je úchvatný zážitek, ale ať nebere malého na žádný větší zápas jestli nechce skončit s dlažební kostkou v hlavě či utíkat před plápolajícím ohněm. Fotbal by měl reprezentovat národ a čeští fotbaloví fanoušci toto moudro dokonale splňují.

PS: Sparta remizovala s Jihlavou 2:2, kdyby to náhodou někomu uteklo.

Tagy