weby pro nejsevernější čechy

Vaňkova rozverná „druhotina“ pokřtěna

V pátek 30. 11. 2018 odpoledne se v sálku Městské knihovny Varnsdorf se uskutečnily veřejné křtiny dlouho očekávané druhé pohádkové knížky nevidomého autora Romana Vaňka nazvaná Rozverná pětka.

Vydání se ujala Městská knihovna Varnsdorf a tisk svěřila osvědčené firmě Milana Hodka. V závěrečném slově na konci knihy autor zdůrazňuje: „Kolega Hrabal z mých nových pokusů vybral ty nejlepší a připravil z nich knížku, kterou máte před sebou. Pojmenoval ji Rozverná pětka (což neznamená známku za mé psaní, ale počet pohádek v knížce)…“

Hned v úvodu křtin dlouhou cestu k Vankově „druhotině“ obrazně pojmenoval moderátor Milan Hrabal: „Sešli jsme se , abychom přivítali novorozence, na jehož narození jeho rodiče čekali dlouho. Asi dvakrát déle, než čeká sloní maminka na svoje miminko.“ A od té chvíle se odvíjel program přesně podle přání hlavního aktéra setkání Romana Vaňka – v uvolněné, takřka rodinné, atmosféře. Hudebními vstupy ji vhodně doplňoval nevidomý klavírista Ladislav Saifert a pohádkářův syn Vít, toho času student hry na klarinet na konzervatoři. Důležitou částí programu byla četba ukázky z knížky. Principál jiřetínského divadélka VELEDIV Martin Louka si vybral velmi rozvernou pohádku Žalud Vendelín a bukvice Máňa. Jeho procítěný přednes dojal nejen autora.

Poté následoval tradiční obsah podobných událostí – představení všech, kteří se na vzniku knížky podíleli. Jejich řady byly v důsledku nemocí a hustoty aktivit na počátku adventu značně prořídlé, ale jmenujme je všechny. Editor Milan Hrabal, grafická úprava a sazba Ilona Martinovská, korektury Miroslava Müllerová a Miroslava Kubešová. Ilustrační doprovod stejně jako u Vaňkovy prvotiny vytvořily děti. Tentokrát v této „sestavě“: Barbora Cipriánová, Marie Cipriánová, Eduard Hrabal, Gabriela Hrabalová, Tristan Hrabal, Anna Menšíková a Isabel Nožičková. Všichni jmenovaní jsou vlastně svým nezištným dílem také sponzory vydání. Je na místě jmenovat rovněž ty, kteří přispěli finančně: Martin Hřebík, Star Clubs Liberec s. r. o., Liberec, ORION LOGISTICS s. r. o., Novosedlice a Irena Divišová, Teplice.

Paní Marcela Mársi Vaňková připravila bohaté občerstvení jako poděkování všem. Děti nejvíce potěšil krásně vyzdobení dort a k němu dětské „šampíčko“. A také hezounké tašky, v nichž dostaly autorské výtisky knížky. Ty ušila a darovala Pavlína Rosová z Občanského sdružení Lenička. Příjemné pohádkové posezení zakončil prodej „novorozené“ knížky a autogramiáda.

A závěrem slib: brzy našim čtenářům nabídneme z Vaňkovy „druhotiny“ ochutnávku.

Autor textu: gr
Autor fotografií: Ivo Šafus

Tagy