weby pro nejsevernější čechy

Akademie příslibu na „prknech, která znamenají svět“

Varnsdorfské gymnázium stále hýří přehršlí aktivit, tentokráte se pod záštitou „Akademie příslibu“ uskutečnilo představení dětských a studentských divadelních souborů právě oné školy. Na divadelní díla, která sbírala úspěchy v divadelních soutěžích jako Wolkerův Prostějov, Dětské scéna či Mladá scéna, si našlo ve čtvrteční podvečer (16.5., 17:00) cestu do Městského divadla pár desítek lidí. První chvíle na pódiu patřily souboru Hromy & blesky. Příběh o Loudalovi a Loudalce spočíval v problému manželského páru, ve kterém měl pan manžel tuze rád sázení. Čas byl nastavený na dobu císařpána, zajímavostí bylo zobrazení všech protagonistů jako klobouků. Druhý příběh byl naopak zasazen do doby moderní, avšak v náladě králů a pohádek. Klasický námět, kdy se dva hádají, tady zastoupeni mlynářem a rybářem, a po neshodách se jdou poradit k panu králi, který jim zadá pár hádanek. Tedy přesněji jim je chce zaslat na e-mail. Vše klasicky vyřeší vychytralá žena, která po „skypování“ s králem získá jeho srdce.  Oba dva příběhy vychází z námětu Jana Wericha, ten druhý dokázal diváky příjemně pobavit.

Další část podvečera zabral divadelní soubor Wykulený Woči, který se předvedl s výbornou pohádkou „Putování za nejmocnějším kouzlem.“ To bylo opravdu skvěle provedeno a v podání mladičkých herců roztomile zahráno. Největší hvězdou zde byla hlavní hrdinka, která roli naivní holčičky zvládla bravurně. Ve zkratce příběhu se jednalo o navrácení slzy, jejíž nepřítomnost by pohřbila celý les. Dívka si musela projít strastiplnou cestu, kde jí na konci čekalo velké ponaučení. 

To nejlepší na závěr, jak se často traduje, předvedl Odraz v zrcadle, věkově nejstarší soubor gymnázia. Příběh s názvem „Poslední soud“ od Karla Čapka je sice těžce proveditelný, ale varnsdorfští to s přehledem zvládli.  Hlavní hrdina Kugler je na začátku zastřelen a celá scéna jde najednou od zastřelení pozpátku. Tak probíhá i mnoho dalších výjevů z jeho života. Vždy a pořád se vrací zpět.  Důmyslný nápad podbarvený dramatickou hudbou vyzněl v duchu napětí tak, jak to snad bylo zamýšleno.  Tečkou se stal opravdový poslední soud, kdy byl Kugler odsouzen na celoživotí do pekla. Příběhu nebyla ubrána ani pointa či těžké myšlenky k zamyšlení. 

Fotografie zařizoval Ivo Šafus: