weby pro nejsevernější čechy

Mladí zdravotníci v akci

V úterý 28. května se náš tým starších žáků (kategorie 2, žáci 6. – 9. ročníků) ve složení Kristýna Tenglová, Karolína Horňáková, Ema Rosová, Eliška Švecová a Honza Pham vydal do Jablonečku-Jablonec nad Jizerou.

Zázemím se stal hotel Na Stráži. Místní Oblastní spolek ČČK Semily pořádal regionální kolo Mladých zdravotníků. Ti měli prokázat znalosti a dovednosti v řadě oblastí týkající se první pomoci, zdokonalit se v přípravě na záchranu života a zdraví spoluobčanů. Soutěž se konala v krásném prostředí Krkonoš, jednotlivá stanoviště byla vhodně umístěna v lese a taktéž v dostatečné vzdálenosti od sebe. Co nás však překvapilo, byla nutnost prezence do 9.30 hodin s tím, že samotná soutěž pro starší žáky začínala v 12.30 hodin. Nakonec jsme čekání zvládli, došlo i na opakování jednotlivých oblastí první pomoci.

12.30 hodin – ZAHÁJENO

Hned od prvního stanoviště bylo patrné, že náš tým je skvěle připraven. Nejen znalosti, ale především praktické dovednosti jim šly pěkně od ruky. Na většině stanovišť (celkem 8) si tým vyslechl zaslouženou pochvalu. A co vlastně vše musí tým zvládnout: znalosti z bezpečnosti na komunikacích, znalost léčivých bylin, transport raněného, testy první pomoci, resuscitaci, pomoc při uštknutí či zlomenině, ošetření raněného v bezvědomí, nejen zavolání, ale i komunikaci se „záchrankou“. Končíme v 14.25 hodin v dobré náladě a v očekávání všeho příjemného. Zarazilo nás opět dlouhé čekání – na výsledky. V 15.30 hodin jsme pozváni do vstupní haly hotelu a dochází k vyhlašování. Nakonec bereme výtečné 4. místo. V konkurenci týmů celého Ústeckého a Libereckého kraje jsme se neztratili. Družstvo ukázalo výbornou připravenost a s odstupem času budeme výsledek považovat za ještě úspěšnější.

ZŠ Varnsdorf, nám. E. Beneše 469

Tagy