weby pro nejsevernější čechy

Deburau

V úterý 4. června 2019 do Městského divadla Varnsdorf dorazil soubor Městského divadla Mladá Boleslav se hrou o největším z Pierotů Deburau.

Po pár minutách první půle představení mi naskočil Chaplin. Protože to představení mi přišlo (oprávněně) podobné, leč mělo výhodu – Chaplina známe „osobně“, bylo co studovat a z čeho vycházet. Takže životopisné okamžiky prokládané ukázkami bylo s čím porovnat a odsouhlasit si je. Tady jsem měl zpočátku trochu problém. Dostupné prameny uvádí, že „jeho vystoupení byly dobovými kritikami v novinách hodnoceny jako podmanivé, okouzlující až dech beroucí„, ale jak vlastně vypadaly, těžko soudit. Proto pokusy o rekonstrukci, byť chvílemi jen náznakovou, mi připomněly něco z úplně jiného soudku, česko-francouzský film Klauni. Tam se také mluví o tom, jak trojice komiků byla proslavená a úspěšná, ale ukázky jejich čísel selhávaly, vůbec mi nepřišly komické, natož uchvacující. Tady jsem se prostě taky nějak nechytal a nevěděl, v čem by měl spočívat onen úspěch a okouzlení publika.

Jenže poměrně rychle to přestalo být o vystoupeních a představení se překotilo směrem k osobním osudům jednoho z nejslavnějších Čechů. Od náhody a příležitosti z nouze přes ojedinělé chvilky štěstí po vrtkavou slávu, nesoucí stejně silné ovace jako odsouzení. A za tím vším „jen“ člověk, se smrtí v patách…

Věčná škoda, že dorazilo tak málo diváků, Mladá Boleslav nemá žádné vesnické divadlo, ale jak potvrdil i tenhle kus, tamní scéna má skvělou úroveň.

Tagy