weby pro nejsevernější čechy

Česká Kamenice hostí bajkový superden

Dvacet let závodů už stojí za oslavu. S klukama jsme si říkali, že bychom to měli oslavit nějakým vylepšením přímo při závodech. Dvojzávod se dotkne všech, co na Peklo tradičně jezdí. Oslavíme tak to své jubileum přímo na trati spolu se všema, kdo se k nám pravidelně vrací,“ říká Roman Horký, ředitel závodu.

A bude to stát za to. Trať eliminátoru je 500 m dlouhá a vede po travnatých a lesních cestách. Na celou trať bude velmi dobrý výhled, takže i divácky bude závod velmi atraktivní. Celý závod startuje ve 12:00 kvalifikací. Nejrychlejších 32 mužů a 32 žen postupují do vyřazovacích rozjížděk po 4.

Po skončení tohoto závodu a vyhlášení nejlepších závodníku pokračuje závodní den startem short tracku. „Okruh short tracku je částečně vede po okruhu eliminátoru. Přidali jsme ještě lesní úseky s širokou průjezdností a single trek. Celá trať vede po přírodních cestách, tráva, kameny a listí. Čekáme hodně rychlý závod a vyrovnané startovní pole“, dodává Roman Horký. Okruh pro short track má 1 km. Závod kategorie elite se očekává v délce do 30 minut, ostatní mezi 20 a 25 minutami.

Pro ty, kteří si okruhy chtějí zkusit ještě před závodem, je umožněn trénink na trati v sobotu mezi 8 a 9 ranní. Okruh ovšem bude naznačený už v týdnu, takže přijet se dá i na neoficiální trénink.

Součástí závodního dne jsou také závody pro děti. Vypsané jsou kategorie od nejmenších dětí 0-3 roky. Seniorské kategorie jsou rozděleny podle věku, kategorie elite je otevřena všem bez rozdílu. Na závody eliminátor se mohou přihlásit závodníci nad 17 let. Lze se také zúčastnit pouze eliminátoru nebo pouze short tracku. Přihlašování předem je spuštěno na webu do 26. června. Pořadatelé doporučují přihlášení předem kvůli urychlení prezentace v den závodu, startovné pro přihlášené předem je zvýhodněno. Přihlášení na místě je rovněž možné, a to maximálně hodinu před startem vlastní kategorie.

Informace o závodu, kompletní propozice nebo přihlášení jsou na www.pekloseveru.cz. Pořadatelé slibují tradiční bikové závodění na přírodní trati v novém podání. „Bude zajímavé sledovat, jestli na předních místech budou tradiční lídři svých kategorií, nebo jestli bude nový formát vyhovovat někomu dalšímu, kdo ukáže svou sílu a výbušnost,“ říká Roman Horký.

Text: Martin Viktora

Tagy