weby pro nejsevernější čechy

Festival Eastern Tunes 2019

Spolek Thonmi z.s. pořádá v sobotu 6. července Festival asijské hudby a kultury „Eastern Tunes 2019“, a to na louce v Mikulášovicích/ Velkém Šenově na okraji Českého Švýcarska. Na festival zveme umělce prezentující současnou autentickou tvorbu z Asie, nabízíme ochutnávku asijských specialit nebo seznámení se s některými zvyky. Program doplníme promítáním dokumentárních filmů o problematice v regionech Asie s následnou diskusí s tvůrci a odborníky.

Díky přátelské atmosféře akci již od prvního ročníku navštěvují celé rodiny s dětmi, dětský program se tak stává důležitou součástí celého festivalu.

Tentokrát pro děti plánujeme divadelní představení Čínská hedvábná legenda Divadla Studna, které zároveň přiveze i dvě zábavné hry, a sice Opičí dráhu a Střelbu z děla. Mistr japonského meče, Jakub Zeman, si pro děti připraví ukázky především japonských bojových umění a děti budou mít možnost si vše s jeho měkčenými meči vyzkoušet. Ladnému tanci s dětským publikem se zase bude věnovat jedna z hlavních hvězd festivalu, ujgurská tanečnice Mukaddas Mijit. Během celého dne si pak děti mohou vybírat z dalších zábavných aktivit na volném prostranství festivalové louky. V mongolské jurtě se bude promítat tibetská pohádka v podání loutkového souboru Pomněnka Dolní Poustevna, v dílnách rozmístěných v areálu si děti budou moci vyrobit papírovou uzbeckou čepičku, žonglérský míček či plstěné ozdoby z ovčího rouna. Pro zájemce budou dále k dispozici omalovánky s asijskými motivy. Starší děti si v areálu festivalu budou moci projít tabule s informacemi například o typických stavbách, tradičním oděvu, jídle, písmu apod. v zemích, ze kterých pocházejí účinkující na festivalu. Na základě získaných informací pak snadněji vypracují úkoly připravené naučné hry „Poznej země Eastern Tunes 2019“.

Program festivalu:

Hudba
The Venopian Solitude (Alternativní rock, Malajsie)
ZÃY (Folk Indie Spiritual Music, Tunisko)
Shahab Tolouie Quintet (EthnoFlamenco, CZ, Persie)
Mukaddas Mijit (Ujgurský tanec, F)
Krylia Origami (Intelligent Indie Rock’n’Roll, Uzbekistán)
Malox (Massive Avantgarde Jazz, Izrael)
DJ a další…

Další program
Divadlo Studna
Jakub Zeman – umění japonského meče (Hakuzan dódžó a Happó rjú)
Asijské hry pro děti
Dokumentární filmy
Malování henou
Asijské a regionální občerstvení
Pivovar Cvikov
Čajovna
a mnohem více …

Změna programu vyhrazena.

Vstupné: 150 CZK

Kromě hlavní hudební akce v sobotu odpoledne pořádáme v pátek 5. 7. 2019 večer ještě předfestivalové promítání filmu „Rock in Urumchi“ s diskuzí o filmu a situaci v Xinjiangu (a ČLR) s režisérkou Mukaddas Mijit a odborníky AV ČR na Xinjiang.

Dále zveme také na přednášku Bronislava Ostřanského (AV ČR) „Současný islám: Tendence a dynamika„, která se uskuteční 29. 6. 2019 v 17 hod v čajovně Domeček Na Kopečku v Rumburku.

Těšíme se na Vaši návštěvu.

S pozdravem

Dr. Jarmila Ptáčková
Orientální ústav AV ČR
telefon: 2660522464
email: ptackova@orient.cas.cz
Oriental Institute – Czech Academy of Sciences
http://www.orient.cas.cz

Michaela Stoklasová, Thonmi z.s.
Tel.: + 420 723 045 879

www.thonmi.eu

www.facebook.com/thonmi.eu

Eastern Tunes 2017 ->

Tagy