weby pro nejsevernější čechy

Dialog mistrů (a další koncerty)

Lípa Musica zahájila v České Lípě brilantním houslovým duem, o víkendu představí výjimečného akordeonistu i audiovizuálně vokální projekt.

18. Lípa Musica začala v pondělí 23. září 2019 i ve svém srdci, městě Česká Lípa, které festival finančně i morálně podporuje a jehož starostka Ing. Jitka Volfová festivalu i v letošním roce propůjčila svoji záštitu. Do posledního místa zaplněná bazilika Všech svatých vyslechla veskrze mistrovský dialog koncertních mistrů České a Berlínské filharmonie, Josefa Špačka a Noaha Bendixe-Balgleye. Nadcházející svatováclavský víkend bude pokračovat opět v České Lípě, kde se v sobotu v kostele Mistra Jana Husa představí výjimečný ukrajinský hráč na baján Alexander Hrustevich a v neděli baziliku Všech svatých naplní hudební i audiovizuální umění v podání dua Kchun, ak. mal. Atily Vöröse, Rudolfa Živce a herce činohry pražského Národního divadla Igora Orozoviče. V pondělí se Lípa Musica přesune do Ústeckého kraje a premiérově se představí spolu se svým uměleckým garantem Josefem Špačkem a jeho rodinou v Teplicích. Vstupenky jsou v prodeji již jen na nedělní koncert, poslední dvě desítky vstupenek zbývají v Teplicích.

Setkání dvou filharmonických protějšků, které se 23. září uskutečnilo v českolipské bazilice Všech svatých, je svátkem o sobě samým, exkluzivnost českolipského večera podtrhl navíc fakt, že se takovýto koncert uskutečnil v české premiéře. Špičkový umělecký zážitek měl tři části. Večer otevřel noblesní francouzský bonbonek ludvíkovské éry od Jeana Marie Leclaira. Ten vystřídala technicky i interpretačně náročná skladba maďarského rodáka Rózsy známého především hudbou z filmových pláten. Večer uzavřela hudba belgického houslového mága Eugena Ysaÿe, jehož komorní hudba vyniká symfonickou plností. Brilantní interpretace nadchla přítomné publikum natolik, že se nechalo strhnout k nadšenému potlesku i mezi větami vyžádalo si několik přídavků, v nichž umělci sáhli do repertoáru Bély Bartóka. Dokonalost souhry, nadpozemské dynamické odstínění, energický drajv, mladistvá svěžest a samozřejmá technická dokonalost, které umocnily mimořádnost čtvrtého festivalového večera, zůstanou publiku nadlouho v paměti.

Na svátek sv. Václava v sobotu 28. září 2019 bude festival Lípa Musica pokračovat opět v České Lípě. V kostele Mistra Jana Husa představí na doporučení uměleckého garanta Josefa Špačka ukrajinského hráče na knoflíkový akordeon (baján) Alexandra Hrusteviche. Ten je jedním z nejlepších hráčů na světě a je zván ke koncertování v Polsku, Rakousku, Německu, Itálii, Španělsku, Rusku, Srbsku, Brazílii či USA. Nedávno v Kyjevě před vyprodanou arénou pro 3000 posluchačů hrál společně s legendárním zpěvákem a skladatelem Bobbym McFerrinem, držitelem několika cen Grammy. Vystoupil také s Petrohradskou komorní filharmonií, kterou řídil Jurij Gilbo, s NDR Bigbandem, s Westfálskou novou filharmonií a mnoha dalšími špičkovými umělci. Hrustevich je schopen zahrát i nejsložitější transkripce orchestrálních či klavírních skladeb, například Čajkovského Koncert pro housle a orchestr nebo Čtvero ročních dob Antonia Vivaldiho. Svými deseti prsty je schopen zároveň zahrát sólový part houslí i orchestrální doprovod. Pro tyto mimořádné schopnosti posluchači Alexandra Chrusteviče nazývají „Pan orchestr“. Koncert je již vyprodaný.

Knoflíkový akordeon má mnoho témbrů a velmi jasnou paletu zvuků. To je důvod, proč na něj může umělec hrát hudbu původně určenou pro orchestr, klavír, housle či varhany. Sám si dělám transkripce z hudby pro klavír nebo varhany. Skladby Vivaldiho nebo Čajkovského existují v úpravách od jiných hudebníků, většinou významných ukrajinských hráčů na akordeon. Finále Čajkovského houslového koncertu je upraveno například Vladmirem Shishkinem, Vivladiho Léto Pavlem Fenjukem. Populární Obrázky z výstavy Modesta Petroviče Musorgského jsem si také upravil sám,“ upřesňuje ke svému vystoupení Hrustevich.

V neděli 29. září 2019 se v bazilice Všech svatých představí známé duo Kchun Martina Prokeše a Marka Šulce, kteří společně vytvořili neotřelý projekt inspirovaný Dantovou Božskou komedií. Purgatio je složené nejen ze středověkých a renesančních zpěvů, ale doplněné navíc i o autorské kresby světlem z dílny akademického malíře Atily Vöröse a VJe Rudolfa Živce a uměleckou recitaci úryvků z literární předlohy nově v podání populárního mladého herce, který na sebe poutá pozornost svými originálními projekty i hereckými výkony ve filmu a divadelních scénách včetně pražského Národního divadla, Igora Orozoviče. Tento koncert bude navíc doplněn o debatu s umělci na samém začátku koncertu od 19 hodin a současně zde proběhne i křest debutové nahrávky dua Kchun s uváděným projektem. Tento projekt byl již v České Lípě uveden, nicméně nedělní festivalové provedení slibuje novinky.

Dospěli jsme tedy k drobným úpravám v programu a rozšířili vizuální stránku našeho projektu, kterou ovládá Rudolf Živec za podpory malíře Attily Vöröse. Nezanedbatelnou změnou je i naše nová spolupráce se členem Činohry Národního divadla v Praze Igorem Orozovičem, který se k nám připojí na koncertech v České Lípě a v Anežském klášteře v Praze,“ upřesňuje barytonista Marek Šulc.

Vstupenky jsou ještě v prodeji.

Příští týden festival Lípě Musica zahájí v Teplicích, kde se poprvé představí v novém unikátním prostoru Bartholomeus Gallery & Café, tedy v bývalém kostele sv. Bartoloměje, který dnes již neslouží církevním účelům. V pondělí 30. září 2019 zde vystoupí opět letošní umělecký garant festivalu Josef Špaček, tentokrát s dalšími umělecky aktivními členy své rodiny. Program slibuje bonbonky ze světa klasické hudby od Mozarta po Poulenca, které představí Josefovi sourozenci Jana, Jakub a Petr společně se svým otcem Josefem Špačkem starším, violoncellistou České filharmonie. Perličky z rodinného života tohoto výjimečného českého hudebního klanu doplní Eva Špačková, která je autorkou knihy Špačci ve fraku. Na tento koncert jsou v prodeji už jen poslední dvě desítky vstupenek. Tímto koncertem odstartuje letošní ústecká festivalová kapitola, která se koná díky laskavé podpoře Ústeckého kraje v rámci prestižního programu Rodinné stříbro.

Špačci ve fraku je název knih, je to již několik souborů, které moje maminka vydala, jsou to knížky o našem dětství, mém a mých sourozenců, a součástí tohoto rodinného koncertu právě bude i čtení z těchto knížek. Budeme hrát skoro v plném obsazení, tj. mí tři sourozenci. Nejstarší sestra má malé miminko, a navíc nerada vystupuje před lidmi, takže ta do Teplic nepřijede, ale návštěvníci nás uslyší v obsazení housle, na které hraji já, potom dvě violoncella – můj otec a mladší bratr Petr, dále mladší sestra Janička, která nyní končí studium medicíny, s námi bude hrát na flétnu, a potom náš nejmladší bratr Jakub, ten zvládá oba dva nástroje, jak housle, tak klavír, ale uslyšíme ho na klavír, který je jeho silnějším nástrojem. Program je poskládaný z menších kousků, abychom mohli obměňovat naše obsazení,“ upřesňuje Josef Špaček.

Děkuji za pozornost a přeji příjemný den!

S pozdravem

Ing. Lucie Johanovská, manažerka marketingu & PR
ARBOR – spolek pro duchovní kulturu, Žižkova 528/6, 470 01 Česká Lípa;
@: lucie.johanovska@lipamusica.cz,
www.lipamusica.cz | facebook / instagram / youtube: lipamusica.cz

Oficiální foto z koncertu zde ->

O koncertě zde ->

Zpravodajství rtm+ ->

Tagy