weby pro nejsevernější čechy

18. Lípa Musica pokračuje tento týden „ve dvou“ a s violoncellem

Osmnáctý festivalový ročník pokračoval ve druhém říjnovém týdnu třemi koncerty, které posluchače zavedly na Ústecko i do jedné z vesnic roku – Prysku.

Ústecká kapitola se letos podruhé otevřela ve středu 9. října 2019 na Zámku v Děčíně. Po českolipské vokálně-klavírní poctě Janáčkovi byl na pořadu dramaturgie večer obdobného ražení s tou výjimkou, že byl cele věnovaný dalšímu českému velikánovi, Antonínu Dvořákovi. Jeho odkaz klavírní a písňový publiku Knihovního sálu děčínského zámku představili přední pěvkyně Simona Šaturová a Markéta Cukrová společně s klavíristou Vojtěchem Spurným. Večer konaný mimo jiné za podpory Ústeckého kraje a programu Rodinné stříbro, jehož je festival již řadu let hrdou součástí, tak nabídl ucelený hudební zážitek v prvotřídní interpretaci.

V pátek 11. října 2019 zavítal festival vyprodaným koncertem do kostela sv. Petra a Pavla v Prysku. Na programu bylo koncertní zastavení představující další z řady německých hostů. V důsledku nedávného úmrtí herečky a disidentky Vlasty Chramostové byl večer věnován uctění její památky, neboť tato osobnost byla s Pryskem bytostně spjata a zasadila se i opravu místního kostela. Preškavský večer nabídl zajímavé vystavěný program kombinující hudbu barokní s argentinským tangem v podání světově respektovaných umělců – Julie Schröderové a Lautten Compagney, čerstvých držitelů ceny Opus Klassik.

V neděli 13. října 2019 zakončil festival další říjnový týden opět ústeckým zastavením, a to v premiéře. V kostele Nanebevzetí Panny Marie přímo v Ústí nad Labem zazněl dialog lidských hlasů a strun v podání Scholy Gregoriany Pragensis a violoncellisty Jiřího Bárty.

Předposlední festivalový týden nabídne dvě koncertní setkání. Prvním bude vykročení za hranice klasické hudby v písňovém večeru s Lenkou Novou a Petrem Maláskem. Hudební spojení těchto dvou výrazných osobností zaznamenalo velkou pozornost a nadšení publika. Lípa Musica tyto umělce představí premiérově v pátek 18. října 2019 v kině Hvězda v Kamenickém Šenově. V sobotu 19. října 2019 je na programu návrat na dokský zámek, který prošel dílčí rekonstrukcí, a festival zde představí významnou osobnost soudobé violoncellové generace původem z Německa, Juliana Steckla. Ten měl na festivalu vystoupit již v rámci Špačkova sextetu ve Waltersdorfu, pro zdravotní indispozici jej však zastoupil Gabriel Schwabe. O to více je potěšitelné, že tuto svrchovanou osobnost na poli klasické hudby bude moci festivalové publikum poznat v sólovém recitálu složeném z děla Bacha, Dutilleuxe a Kodályho. Poslední vstupenky na sobotní koncert jsou ještě v prodeji.
                              
Osobitá zpěvačka s nezaměnitelným sametovým altem Lenka Nová, objevující se na koncertních pódiích hojně s Michalem Horáčkem, navázala spolupráci s klavíristou a skladatelem Petrem Maláskem. V písních, které Lenka prezentuje svým velmi osobitým pojetím, se prolínají příběhy ženy, která vedle krásného hlasu, profesionality a noblesy na podiu zůstává duší a srdcem především obyčejnou holkou, která prožívá životní radosti a strasti všedních dnů a nepřestává věřit v lásku a životní naplnění. Vynikající Petr Malásek coby velmi zkušený a citlivě instinktivní doprovazeč mistrně dotváří neopakovatelnou atmosféru srovnatelnou s koncerty legendární Hany Hegerové. Koncert, který je tradičním vybočením z klasickohudební festivalové řady, je i v letošním roce zasazen do města Kamenický Šenov. Poprvé se uskuteční v místním kině Hvězda, a to v pátek 18. října od 19 hod. Koncert je již vyprodaný.

Julian Steckel je všeobecně považován za jednoho z předních violoncellistů naší doby. V roce 2010 zvítězil v prestižní soutěži ARD Musikwettbewerb, vyhrál též ceny Audience Award, Oehms Classic Award a cenu Mnichovského komorního orchestru. Nyní Steckel sklízí po celém světě uznání kritiky za mistrovskou a přesvědčivou hru s mnoha předními orchestry, z nichž jmenujme například Symfonický orchestr Bavorského rozhlasu, lipský Gewandhausorchester, Mnichovskou filharmonii, Bamberské symfoniky, Orchestre de Paris, Royal Philharmonic Orchestra, Rotterdamskou a Petrohradskou filharmonii ad., pod vedením slavných dirigentů jako jsou Sir Roger Norrington, Christoph Eschenbach, Valerij Gergiev, Jakub Hrůša nebo Christopher Hogwood. Vedle své sólové dráhy je Julian Steckel i vášnivým komorním hráčem. Julian Steckel pravidelně vystupuje na významných mezinárodních hudebních festivalech, z nichž jmenujme alespoň festivaly v Luzernu a Jeruzalémě, Beethovenfest v Bonnu, festival Meklenburska-Předního Pomořanska, Šlesvicko-Holštýnský festival, festivaly v Ludwigsburgu, Lockenhausu, Moritzburgu, Schwetzingenu a místa jako je Elbphilharmonie v Hamburku, báden bádenský Festspielhaus, vídeňský Konzerthaus, antverpský de Singel a amsterdamský Concertgebouw. Na festivalu Lípa Musica se představí v sólových violoncellových kusech z dílny Bacha, Dutilleuexe a Kodályho. Vstupenky na tento koncert, který proběhne v sobotu 19. října od 19 hodin na zámku v Doksech, jsou ještě k dostání ve festivalovém předprodeji i v MIC v Doksech.
                              
Příští týden vstoupí 18. ročník do svého finále, které 24. října v České Lípě předznamená vystoupení přední evropské osobnosti v oblasti mimického divadla Radima Vizváryho s projektem Sólo, za který získal i prestižní cenu Thalie. Festival vyvrcholí 26. října v Městském divadle v Novém Boru, kde se představí světově proslulý ansámbl Janoška, se svým originálním, svěžím a světově ceněným přístupem ke klasické hudbě. Vstupenky na krále pantomimy i „Beatles klasické hudby“ jsou ještě k dostání.

Děkuji za pozornost a přeji příjemný den!
S pozdravem

Ing. Lucie Johanovská, manažerka marketingu & PR
ARBOR – spolek pro duchovní kulturu, Žižkova 528/6, 470 01 Česká Lípa
@: lucie.johanovska@lipamusica.cz,
www.lipamusica.cz | facebook / instagram / youtube: lipamusica.cz

Oficiální foto z koncertu z pátku 11. října 2019 z Prysku zde ->

Hodnocení koncertu zde ->

Tagy