weby pro nejsevernější čechy

Výběžek free LIVE 2019

Nic netrvá věčně, změna je život a tak podobně. Po 20 letech prošel hudební festival, dříve zvaný Free Tibet, omlazovací kůrou. Letos poprvé se na Lidové zahradě ve Varnsdorfu uskutečnil Výběžek free L!ve.
Organizátoři festivalu ke změnám konceptu uvedli:

Chceme zaměřit pozornost přímo na náš region. My jsem se tu narodili, máme zde kořeny a máme výběžek stále v srdci. I proto nejsme rádi, že se nejsevernější výběžek republiky postupně vylidňuje a místní lidé zde mají málo vyžití. Na výběžek se „kašle“ – ruší se rychlíky, nemocnice pustnou atd. Naším festivalem chceme na to upozornit, a hlavně pro to něco udělat. Dál se budeme řídit tibetským příslovím: „Slova jsou jen bubliny, činy jsou kapky zlata.“

S tím souvisí i proměna „třetí scény“ festivalu – místo čajovny a „tibetského zboží“ vzniklo místo, věnované informacím o Šluknovském výběžku (historie, obyvatelstvo, známí rodáci atd.). V plánu je každoročně poskytnou prostor jedné obci z výběžku, aby se představila + měla nad akcí záštitu + představila se jedna její turistická atrakce. Letos se dostalo na Vilémov. Plus Bohemian Coffee House a produkty Sociálně terapeutické Dílny u Markétky z Horní Poustevny.

První dvě scény klasicky. Na hlavním sále se střídaly kapely:

V restauraci to dunělo:

Stejně jako loni jsem dorazil až po první kapele, naštěstí jsem měl za sebe záskok, takže aspoň pár fotek v galerii je. Za sebe pak snad jen dva poznatky – Circus Problem bomba. Takový Balkán můžu. A lidi… Začíná to být čím dál větší problém. Ať se kdo chce jak chce snaží, návštěvníků ubývá. Neumím to posoudit úplně objektivně, ale plac byl daleko prázdnější, než si z předchozích let pamatuji. A do třetice PS: Nevím, zda tím, že jsem seděl v „boční lodi“, nebo jakožto řidič nepil, ale bez ohledu na hrající kapelu byl zvuk mizerný.

Foto Výběžek free Live ->

Foto Jiří Fišer ->

Foto Marek Medvidek Gaier ->

Děčínský Deník ->

Město Varnsdorf ->

Foto IŠK:

Free Tibet:
Rok 2018 ->, rok 2017 ->, rok 2016 ->, rok 2015 ->, rok 2014 ->, rok 2013 poprvé ->, rok 2013 podruhé ->, rok 2012 ->, rok 2011 ->, rok 2010 ->

Tagy