weby pro nejsevernější čechy

Souznění generací 2019

Projekt, který je financován z dotačního programu města Varnsdorf, načal své aktivity již v březnu 2019.

Žáci pod vedením Mgr. Drahuše Hendrychové a Mgr. Věry Víškové se v rámci kroužku „Estetiky“ začali připravovat na setkávání se seniory z Pohádky.

V následujících měsících pak společnými silami diskutovali, vyráběli, zpívali a vzájemně si připomínali důležité dny v roce – Velikonoce, májové oslavy, výročí sv. Václava, adventní čas.

V rámci projektu pak byla připravena návštěva Šluknovského zámku = pátek 25. 10. 2019, které se zúčastnily děti 2. – 5. třídy (Mgr. Věra Víšková a Nikol Rýznarová) a „babičky a dědečkové“ z Pohádky. Už v autobuse to pěkně ševelilo. Senioři se dětí ptali na jejich záliby, rodinu, školu, … Děti naopak zajímalo, kolik mají babičky a dědečkové vnoučat, co celé dny dělají. Po příjezdu do Šluknova se děti posilnily svačinou a senioři zašli na kafíčko do zámecké cukrárny. Pak už následovala prohlídka zámku s výkladem paní průvodkyně. Výklad, který byl velmi zajímavý a poutavý, doplňovaly otázky dětí i seniorů. Na závěr všichni navštívili výstavu vojenských uniforem a vojenské výzbroje z různých časových období i různých států. Pak už následovala cesta zpět. V autobuse se všichni shodli, že se výlet opravdu vydařil a všem se moc líbil.

Nyní se již všichni těší na další setkání, které bude připraveno na adventní čas.

Václav Zemler a Mgr. Věra Víšková

ZŠ náměstí E. Beneše Varnsdorf

Tagy