weby pro nejsevernější čechy

Lukáš Bíba zahájí sérii fotografických výstav na půdě šluknovského zámku

Šest severočeských fotografů se představí v roce 2020 na půdě šluknovského zámku v projektu, na kterém spolupracuje zapsaný spolek Ještě žijem, weby naseveru.net a vybezek.eu s právě zámeckou posádkou. Prvním bude Lukáš Bíba, který je původně nejenom severočeský, ale i šluknovský fotograf i když, jak říká v rozhovoru – fotit začal vlastně shodou okolností a rozhodně to nebyl jeho dětský sen.
Ovšem to, že se dokázal prosadit v českých médiích je fakt a dokonce několikrát bral i nejcennější tuzemskou cenu pro fotografy CzechPressPhoto, z nichž některé fotografie představí i na zámecké půdě. První výstava bude zahájena vernisáží v pátek 10/1/2020 v 17.00.
Tak se přijďte kouknout.

Jak jsi se, Lukáši, dostal k focení?
Celá má fotografická kariéra je vlastně jedno velké štěstí. Nefotil jsem od dětství, fotografii jsem nestudoval ani jsem neměl žádný fotografický vzor. V roce 2005 jsem jel na koncert U2 do Mnichova, kde jsem si udělal pár fotek malým kompaktem. Z koncertu jsem neměl domluven žádný odvoz, takže jsem si stopl první auto s českou SPZ. V něm seděla parta novinářů, kteří se stali mými přáteli a ti mě dotáhli k focení pro média.

Byl jsi samouk, nebo byl ve Šluknově někdo, kdo ti poradil?
Jsem samouk. Všechno jsem se naučil od kolegů, knih či internetu.

Jakýma cestama se ubírala tvoje kariera? Vím, že jsi fanda na sport, ale teď musíš fotit asi úplně všechno…
Mé fotografické začátky jsou jednoduché – fotil jsem úplně všechn, jen tak pro sebe. Pak jsem se náhodou dostal k focení kulturních akcí pro média – iDNES.cz, hudební časopis Filter atd. Po určité době mě oslovili fotografové z MF DNES, že jim “vypadl” kolega, jestli bych nechtěl fotit pro pražskou přílohu. Tam jsem fotil vše od běžného zpravodajství po fotbalovou i hokejovou ligu. Po dvou letech, na konci roku 2010, přišla nabídka, že v Hospodářských novinách vzniká nový fotografický tým a jestli bych nechtěl být součástí. Přijal jsem a od ledna 2011 fotím pro Economii.

Taky vím, že za fotkama nejsi línej si dojet nebo i doletět. Kolik mil nalítáš za rok?
Zase tolik za fotkama nelítám:-). To až v poslední době, kdy dokumentuju Adama Ondru na závodech. Míle jsem nikdy nepočítal, ale letos to byly cesty od USA po Japonsko, takže pár tisíc by to bylo:-).

U2 jsou asi tvoje srdcová záležitost. Jaké jsou další kapely v tvém top10?
Poslouchám téměř cokoli. Vše záleží na momentální náladě. Z fotografického hlediska jsem rád, že jsem si mohl vyfotit Rolling Stones, Lennyho Kravitze, bratry Gallaghery z Oasis, Eltona Johna, Imagine Dragons a mnoho dalších.

Fotíš pro noviny, pro sebe i pro kamarády. Nejsou někdy ale právě třeba noviny, tady tvůj zaměstnavatel, to, co tě brzdí v nějakém projektu, který by sis chtěl zkusit?
Mám štěstí na skvělé kolegy i celou redakci, takže pokud si něco vymyslím, tak mi vychází vstříc – to je i případ focení koncertů či lezení v různých částech světa. Ale samozřejmě mám občas období, kdy nemám úplně sílu jít fotit něco pro sebe. V hlavě mám samozřejmě pár zajímavých fotek a doufám, že na ně bude někdy čas;-).

Tagy