weby pro nejsevernější čechy

Řekněte sýýýýýr

Kdysi dávno se užíval reklamní slogan „Zdraví sílu najdeš v sýru„, ale už dlouho, dlouho jsem ho neslyšel…

Jak jste na tom? Mažete si sýry na pečivo? A jak jste na tom – preferujete jeden výrobek, jednu osvědčenou značku, nebo rádi experimentujete a jdete pokaždé do jiné chuti? Hele, po pravdě – ani jedno nemůžete, obě varianty jsou velký omyl a výsměch (odhlédneme-li od skutečnosti, jak chudá je poslední dobou nabídka tohoto sortimentu v běžných marketech).

Tak jako označení fotograf se vzpouzím i označení sběratel. Nejsem systematik, nejsem nadšenec a znalec, jen se mi prostě řada nejrůznějších věcí bez ladu a skladu hromadí. Občas se pokusím do něčeho (většinou marně) vnést pořádek, a při té příležitosti si všimnu.

Obaly od sýrů jsem si začal schovávat už jako dítě. A tak nějak mi to vydrželo dodnes. Čímž jsem si vytvořil docela zajímavou časovou řadu, ukazující mnohdy poněkud neblahý vývoj, který sice máme přímo před nosem, ale leckdy ho pro oči ani nevidíme.

Byl bych ale velmi nerad, kdyby si to snad někdo vykládal, že si stěžuji. Že jsem nespokojen. Nebo že snad napadám konkrétního výrobce. To ani omylem. Je to pro mne prostě je zajímavý souhrn fakt, poučná historická řada. A pokud síly vydrží a proberu se do dalších beden a nacpaných tašek, může být pokračování.

O čem mluvím? Nejstručněji asi takto – dívejte se dobře. Je to totéž a přitom to není totéž:

Odhlédněme od ceny. O jejich vývoji diskutovat nechci. Spíše o tom, že krabička je stále stejně velká, je v ní stále 6 trojúhelníčků, jen se jim cosi přihodilo. Nic? Podívejte se znovu, jakou odtučňovací kůrou Primator prošel. A zdaleka nebyl sám…

Teď něco málo k těm stále stejným sýrům. Nebudeme-li si všímat, že se dlouhé roky nevybrání z mléka, leč z prášku (obnovené odstředěné), je zajímavé studovat výše zmíněnou historii. Samozřejmě, mění se předpisy, normy, povinnosti. Ale věci prostě nejsou stálé a kroutí se v čase.

Rok 2014. Sýr vyrobený ze sýrů (och), z nichž ementál má podíl 8 %.

O rok později tentýž sýr téže chuti má ementálu 10 % (a pro jistotu je navíc přibarven beta-karotenem).

Můžeme změnit příchuť, a to velmi často:

Rok 2008, hovězí šunky je 6 % (vyrobeno v Polsku)

Rok 2013, hovězí šunky je 4,8 % (vyrobeno v Polsku)

Rok 2015, šunky je 5,5 % a je vepřová (podle pravé části vyrobeno na Slovensku)

Rok 2019 – šunky je opět 5,5 %, ovšem sýr je (alespoň částečně) z pasterovaného mléka a je vyráběn na Slovensku:

Další stále stejný (lahodný) sýr:

Rok 2008, polská výroba

Rok 2009, polská výroba, odtučněné mléko místo odstředěného (co to znamená, netuším, nejsem potravinářský technolog), syrovátka, mléčné bílkoviny, přibylo Éček a kyselina citronová

Rok 2014. Výrobce nezjistitelný (na obale jen distributor). Odtučněné mléko je obnovené, syrovátka zmizela, kyselina citronová taky. A prostřídala se Éčka.

Inu, a co třeba zkusit nějakou novinku?

Příchuť, rok 2018. Na obale inzeruje čedar, je ho tam 18 %

O rok dřív ovšem měla „běžná“ kráva bez této příchuti (a bez Éček) v sobě čedaru 16 %.

Když jsme u těch příchutí. Co třeba pažitka? Co na tom, že jí je v sýru celých 0,2 %, úplně stejně jako na obale neuváděné petržele?

Pro dnešek by mohlo stačit. Pokračování možná někdy.