weby pro nejsevernější čechy

Masopust na Vísecké rychtě 2020

Vísecká rychta v Kravařích masopustem v sobotu 22. února 2020 začíná novou sezónu.

Masopust na Vísecké rychtě v Kravařích je pravidelně první akcí nové sezóny. Letos bude Vísecká rychta, pobočka českolipského Vlastivědného muzea a galerie, hostit maškary v sobotu 22. února 2020 od 10 hodin dopoledne.

Masopustní veselí budou doprovázet řemeslníci s ukázkami své tvorby, žertovné hry pro děti i tvůrčí dílničky. Na dvoře Vísecké rychty bude uvádět návštěvníky do dobré nálady muzika bratrů Pavlíčkových hrajících na akordeony. Domácí občerstvení zajistí místní řeznictví rodiny Doušů.

Porce zábavy by ovšem nebyla kompletní, kdyby se akce neúčastnili také divadelní ochotníci, kteří se budou starat o zábavu v průběhu celého dne. Ve 13 hodin si připravil soubor HRAjeto z Nového Boru  pro děti pohádku s názvem Červená Karkulka. Ve 14. 30 se soubor postará o důležitý masopustní zvyk – vynesení ortelu nad basou, na kterou jsou svaleny všechny hříchy a příkoří, která místní občany za poslední rok postihla. Své stížnosti na zlovolnou basu mohou vznést i sami návštěvníci.

Vesnický masopust v prostorách prastaré roubené rychty skýtá nevšední zážitek, na který jsou všichni srdečně zváni. Není třeba připomínat, že více masek znamená více legrace. V 11.00 projdou všechny masky průvodem po Kravařích. Tentokrát nebudou chybět tradiční postavy jako je Ras, Turek, ale hlavně Kobyla, která bude symbolicky podříznuta a znovu vzkříšena (symbol přicházejícího jara a něčeho nového). Pro příchozí v masce je tedy jako obvykle vstup zdarma. Pro návštěvníky bude u vchodu na uvítanou připraven chléb se sádlem.

Marek Hofman

Vedoucí Vísecké rychty, dokumentátor a etnograf

Jana Jermanová Jakubská

vedoucí oddělení výstav, výchovy, propagace a galerie – Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě

Nám. Osvobození 297/1, 470 01 Česká Lípa

Tel.: 487 824 145, 702 000 096

www.muzeumcl.cz

Tagy