weby pro nejsevernější čechy

Wernarův vesmír

V Městském divadle ve Varnsdorfu proběhla ve čtvrtek 27. února 2020 vernisáž výstavy Wernarův vesmír / Wernar-Universum, která údajně hledá podstatu Varnsdorfu a Großschönau.

Myslím si o sobě, že jsem viděl a zažil už docela dost. Že jsem relativně tolerantní. Že mě už hned tak něco nerozhodí. Inu, člověk se stále učí. Podle upoutávky ani spolupořádající divadlo netušilo, co se odehraje, když psalo:

Zahájení výstavy fotografií a historických dokumentů Michaela Melerski a Heidi Morgenster v rámci česko-německého projektu mapujícího historii pohraničí.

Vlastně nevím, co napsat, jak to popsat. Cosi jako performance před divadlem, alternativa za každou cenu. Stojíme, zíráme, nechápeme. Pokračování v divadle. Cosi jako rozhovor s čímsi jako mimozemšťan. Píp píp, huííí. Co si myslíte? Mám rád buchty s mákem. Asi to mělo být vtipné, jinotajné, hlubokomyslné. Nezachránila to ani vynikající překladatelka. Stejně trpká pachuť jako ze samotné výstavy. Aspoň že byly ty klobásky a škvarková pomazánka…

Foto IŠK:

Tagy