weby pro nejsevernější čechy

Výstava palných zbraní ve Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě

Rok 2020 bude pro českolipské muzeum rokem realizace projektu Snížení energetické náročnosti. Expozice a výstavní sály budovy kláštera budou tedy po celý tento rok z důvodů kompletní výměny oken pro návštěvníky uzavřené. A právě pro tuto sezónu se zaměstnanci muzea rozhodli využít jediného prostoru v areálu kláštera, kterého se práce nedotknou – ambitu – k představení další velice rozsáhlé a zajímavé oborové skupiny muzejní sbírky – palných zbraní.

Cílem celoroční výstavy, která měla být otevřena již počátkem dubna, je představení velice obsáhlé sbírky těchto zbraní v podobě, jak se nám dochovaly do dnešních dnů. Při výběru se kurátoři od počátku nechtěli držet zásady vystavit nejlepší „katalogové“ kousky konkrétních modelů a vzorů tak, jak byly ve své době vyrobeny a jak jsou většinou prezentovány v literatuře, specializovaných muzeích a výstavách. Naopak. Cílem je představení zbraní s jejich kompletní výpovědní hodnotou i o době běžného užívání, opravách, předělávkách jak odbornými dílnami, tak majiteli k různým účelům, tedy v podobě, jak se nám zachovaly, a ve které se s historickou zbraní může sám návštěvník setkat v případě nálezu, nákupu či dědictví. Tímto je tato výstava unikátní. Mezi zhruba 160 kusy můžete vidět zbraň ze 17. století s perkusním systémem z 19. století, stejně jako zbraň složenou z komponentů 3 – 4 jiných zbraní, pytlačky vyrobené zkrácením hlavně či pažby, či podomácku vyrobené kousky. Rovněž nějaká chybějící součástka zde není důvodem, proč takový sbírkový předmět nevystavit a jistě zaujme i ukázka mnohdy nádherně řemeslně ztvárněných kousků v torzálním stavu, který muzea ve svých stálých expozicích běžně neprezentují. Na výstavě nebudou k vidění pouze zbraně, ale také historické terče nebo lovecké trofeje.

K příležitosti výstavy byl vydán 150 stránkový katalog s 818 barevnými fotografiemi zbraní, jejich detailů a značek, které nemusí být na první pohled patrné. Katalog je možné zakoupit přímo na výstavě nebo ho lze objednat na stránkách muzea.

Výstava bude otevřena v novém termínu od 1. 7. 2020 a navštívit ji můžete do 15. 11. 2020.

Václav Novák
kurátor výstavy, vedoucí oddělení péče o sbírku VMG

S pozdravem a přáním pěkného dne

Jana Jermanová Jakubská
vedoucí oddělení výstav, výchovy, propagace a galerie – Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě
Nám. Osvobození 297/1, 470 01 Česká Lípa
Tel.: 487 824 145, 702 000 096
www.muzeumcl.cz

Tagy