weby pro nejsevernější čechy

Jan Burian v Krásné Lípě

Tuto sobotu 15. srpna 2020 vás zveme do kulturního domu v Krásné Lípě na zajímavý koncert Jana Buriana. Koncert začíná v 18 hodin.

Kdo je Jan Burian:

písničkář – od roku 1970 vystoupil na více než čtyřech tisících koncertů, většinou sólově za doprovodu klavíru, ale také v různých formacích. V současné době vystupuje sólově, ale i s rockovou kapelou Jan Burian Band a originálním nadžánrovým seskupením Bizarre Band. Vydal řadu samostatných písňových alb, debut Hodina duchů (1989) vyšel již ve čtyřech vydáních, jiná alba jsou věnována osudům žen – Dívčí válka (2006) a nedokonalosti mužů – Muži jsou křehcí (2007), s Bizarre Bandem vydal dvojalbum Jihotaje (2017) a s kapelou Jan Burian Band album První láska (2020).

spisovatel – od roku 1990 vydal řadu knih – od sbírek poezie (Hodina duchů (1990), Ženy muži a jiné básně (2008), vlastních pamětí (Rychle než to zapomenu (1991) Co jsem nezapomněl aneb Z deníku potulného písničkáře (2020), souboru fejetonů a televizních rozhovorů až po knihy inspirované cestováním a poznáváním cizích kultur (např. Dánsko, Island, Chile, ostrovy v Baltském moři, Portugalsko), o kterých tvrdošíjně odmítá mluvit jako o cestopisech. Napsal už i libreto k opeře a v roce 2012 vyšla jeho obsáhlá monografie o otci – Nežádoucí návraty E. F. Buriana.

autor rozhlasových pořadů – Před dvěma lety vytvořil Jan Burian spolu s režisérkou Alenou Zemančíkovou 29 padesátiminutových pořadů pro stanici Vltava pod názvem S Janem Burianem na sever. V současné době pracuje na pořadu Důvěrná sdělení/Místa a jména pro stanici Vltava, píše o osobnostech, kultuře a dějinách Portugalska…

fejetonista – každý týden můžete najít jeho fejeton v časopise Týdeník Rozhlas.

televizní moderátor – v letech 1993–2005 jsme mohli většinou na programu ČT2 spatřit nějaký ze 135 natočených pořadů s názvem Posezení s Janem Burianem, nedávno uvedla ČT1 jeho pořad Burianův den žen, na němž spolupracoval s řadou mladých filmových dokumentaristů (Vít Klusák, Filip Remunda a další).

autor dokumentárních filmů – s režisérem Pavlem Kouteckým natočili před několika lety cyklus dokumentů Chilský deník (pět půlhodinových snímků z této vzdálené země), v rámci cyklu Severská cesta také filmy Islandská paměť, Žít jako Dán a Bornholm – Mimo sezónu. Spolupracoval i na dalších filmech Pavla Kouteckého (Kde je pravda?, Do života aj.)

Jan Burian je mimo jiné propagátorem kontroverzního hesla: „Kopírování zachraňuje hudbu!“, organizuje volné sdružení Osamělých písničkářů a jejich společné pravidelné koncerty a občas vystavuje své fotografie.

průvodce – v této úloze vyráží do světa již od roku 1997. Provádí po Islandu, Portugalsku,  v Chile a na ostrovech Rujana, Bornholm, Öland a Gotland, Alandy, Helgoland aj. Tyto jeho cesty jsou plánovány částečně podle jeho knih (Sága o cestě na Island, Chilský deník a Výlet do Portugalska aneb Poetický průvodce na cestu tam a zpátky).

Jana Drobečková
místostarostka města
Masarykova 246/6
407 46 Krásná Lípa
e – mail: drobeckova@krasnalipa.cz

Tagy