weby pro nejsevernější čechy

MHF Lípa Musica začíná již za měsíc

Pokud koronavirus dovolí a my věříme, že ano, přesně za měsíc odstartuje 19. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica.

Série dvou desítek koncertů, mistrovských kurzů a workshopů nabídne setkání s českou interpretační špičkou nejen v oblasti klasické hudby a potrvá až do začátku listopadu. Řada titulů je již beznadějně vyprodána, avšak celkově zbývá poslední pětina vstupenek. Letošní ročník zahájí 12. září provedení monumentálního Händelova oratoria Mesiáš v Liberci v podání předních českých sólistů – Hana Blažíková, Markéta Cukrová, Jaroslav Březina a Roman Hoza – a respektovaného souboru Collegia 1704 pod taktovkou Václava Lukse. Jednotící linkou festivalu budou koncerty spjaté s osobnostní vynikajícího houslisty Josefa Špačka, který je ještě v letošním roce uměleckým garantem Lípy Musicy. Z nich jednoznačně dominuje první letošní festivalový koncert pro Českou Lípu, kde se Špaček představí nejen jako houslový virtuóz, ale poprvé se chopí i dirigentské taktovky, a to u mládežnického tělesa České filharmonie a společně provedou díla Mozarta a Mendelssohna.

„Můj hudební život nebyl úplně naplněný, kdybych alespoň jednou nepřipravil program z dirigentského stupínku. Záměrně jsem naplánoval program se studentským orchestrem, protože vím, jaké to pro dirigenta je stoupnout si před profesionální orchestr. Hráči nebývají vždy úplně milosrdní, a proto jsem chtěl pracovat se studentským orchestrem. Navíc jsem na program zařadil i Mendelssohnův Houslový koncert, který bude v první půlce, a kde můžu předvést také něco ze své houslové kuchyně a zároveň orchestr připravovat z vedoucí role nikoli dirigenta, ale sólisty. Myslím, že to bude velmi zajímavý projekt, na který se já osobně hrozně těším!“ říká ke svému dirigentskému debutu houslista Josef Špaček.

Odlehčením od klasické linky bude vystoupení Anděly ověnčené klavíristky, skladatelky i zpěvačky Beaty Hlavenkové s ceněným projektem Sně. Vokální linka bude dominovat i teplickému koncertu, na němž se představí populární Musica Bohemica Jaroslava Krčka, a to nejen ve svém folklórním tónu, ale rovněž v úpravách lidových písní Martinů a Janáčka v podání pěvců Anny Hlavenkové a Martina Prokeše. Více duchovní ráz pak bude mít setkání s českou sborovou chloubou, klenotem, který je ozdobou světových koncertních pódií po boku nejprestižnějších dirigentů a orchestrů – Českým filharmonickým sborem Brno. Ten se poprvé samostatně představí spolu se svým legendárním sbormistrem a skladatelem Petrem Fialou v České Lípě. Na závěr festival nabídne svěží večer s hity filmové hudby v podání Komorní filharmonie Pardubice pod taktovkou znalce hudby stříbrného plátna Jana Kučery.

„Mám rád filmy a speciálně ty české. Ve většině z nich zní skvělá hudba, kterou někdy vnímáme možná trochu nespravedlivě jen jako kulisu k příběhu. Mnohokrát ovšem nejsou k dispozici notové materiály, buď se noty ztratily, nebo se po natočení ve studiu hned někam vyhodily. Naštěstí ta hudba ve filmech stále zní a dá se velice dobře rekonstruovat či nově zaranžovat. Proto jsem udělal již několik takových symfonických filmových suit, ve kterých se snažím tyto klenoty představit publiku koncertně. Lidé ty melodie důvěrně znají, ale často třeba nevědí, kdo je napsal. Proto chci ta velká skladatelská jména české filmové hudby, jako jsou Zdeněk Liška, Luboš Fišer či Petr Hapka, stále připomínat,“ říká na téma filmové hudby dirigent, klavírista a skladatel Jan Kučera.

Letošní pestré hudební menu v českém tónu završí jako každoročně společné vystoupení žáků českolipské ZUŠ ve spolupráci s naším uměleckým garantem Josefem Špačkem a klavíristou Miroslavem Sekerou Má to smysl!. Vstupenky jsou v prodeji ve festivalové kanceláři v České Lípě a online na www.lipamusica.cz.

Děkuji za pozornost a přeji příjemný den!
S pozdravem

Ing. Lucie Johanovská, manažerka marketingu & PR
ARBOR – spolek pro duchovní kulturu, Žižkova 528/6, 470 01 Česká Lípa
@: lucie.johanovska@lipamusica.cz,
www.lipamusica.cz | facebook / instagram / youtube: lipamusica.cz

Tagy